19-04-2020
Paus Franciscus heeft vanochtend de hoogmis van de Zondag van de Goddelijke Barmhartigheid gevierd in de Romeinse kerk Santo Spirito in Sassio, gelegen op enkele honderden meters afstand van het Sint-Pietersplein. 

Het was de eerste keer sinds 15 maart dat de Heilige Vader zich buiten Vaticaanstad bevond. Bij aankomst werd Franciscus begroet door rector Jozef Bart, die geheel in strijd met de veiligheidsregels de paus een hand gaf.

Vanwege het verbod op het vieren van openbare religieuze diensten, ter indamming van het coronavirus, was er bij de mis geen volk aanwezig, slechts een aantal koorzangers en cameralieden. 

De paus stond alleen aan het altaar. De twee concelebranten, kardinaal Rino Fisichella en rector Jozef Bart, bevonden zich in de kerkbanken op veilige afstand van elkaar. De paus werd geassisteerd door slechts één acoliet. 

Een tv-registratie van de viering werd rechtstreeks uitgezonden op het YouTube-kanaal van het Vaticaan en door de Italiaanse publieke zender Rai1.

In een zijkapel van de Santo Spirito in Sassio (‘Heilige Geest der Saksen’) hangt een gezegend schilderij van de verrezen Jezus als de Goddelijke Barmhartigheid. Maar vandaag stond het voor de gelegenheid vlakbij het priesterkoor opgesteld. 

In deze kerk, die is toegewijd aan de Heilige Geest, bestaat een speciale verering voor Onze Lieve Vrouw van Fátima, Sint-Johannes Paulus II en Sint-Maria Faustina Kowalska.

De Poolse kloosterzuster Maria Faustina Kowalska, die in 1938 op 33-jarige leeftijd stierf, had verschijningen van Jezus Christus. Op basis van haar aanwijzingen maakte de Poolse kunstenaar Eugeniusz Kazimirowski een schilderij van Jezus als de Goddelijke Barmhartigheid. Later volgden andere versies. De meest beroemde is die van Adolf Hyła in 1943. Deze hangt in het Heiligdom van de Goddelijke Barmhartigheid in Krakau. Een kopie daarvan hangt in de Santo Spirito in Sassia. Deze kerk werd door Johannes Paulus II bestemd ook tot heiligdom van de Goddelijke Barmhartigheid bestemd.

Aan het einde van de mis hield de paus zijn Regina Caeli-toespraak. “Dierbare broeders en zusters. Op deze Tweede Zondag van Pasen was het betekenisvol om hier, in de Kerk van de Heilige Geest in Sassia, de eucharistie te vieren die de heilige Johannes Paulus II aanwees als het Heiligdom van de Goddelijke Barmhartigheid. Het antwoord van de christenen in de stormen van het leven en de geschiedenis kan alleen maar barmhartigheid zijn: mededogen met elkaar en met iedereen, vooral met hen die het meest lijden, met hen die het meest worstelen, met hen die het meest in de steek gelaten worden. Geen piëtisme, geen assistentialisme, maar mededogen, dat uit het hart komt. En de goddelijke barmhartigheid komt uit het Hart van Christus, van de Verrezen Christus. Zij komt voort uit de altijd open wond van zijn zijde, open voor ons, die altijd behoefte hebben aan vergeving en troost. De christelijke barmhartigheid inspireert ook tot een rechtvaardige verdeling tussen de naties en hun instellingen, om de huidige crisis solidair het hoofd te bieden”, aldus Franciscus, die besloot met een groet aan de christenen van de Orthodoxe Kerk, voor wie het vandaag Paaszondag is.