Erbil, 7 maart 2021 – Paus Franciscus is vanmiddag op de derde dag van zijn apostolische reis door Irak voorgegaan in een eucharistieviering in het voetbalstadion van Erbil, het bestuurscentrum van de Autonome Regio Koerdistan. Aan de zondagsliturgie namen enkele duizenden katholieken deel.

De mis werd bijgewoond door president Nêçîrvan Barzanî, premier Masroer Barzanî en andere vertegenwoordigers van de Koerdische regering. Ook aanwezig waren leiders van een aantal niet-katholieke kerken, zoals katholikos-patriarch Gewargis III van de Assyrische Kerk van het Oosten en de Syrisch-orthodoxe metropoliet Nicodemos Sjaraf van Mosoel.

De viering vond plaats in het Franso Haririsstadion, genoemd naar Franso Hariri (1937-2001), een Assyrisch politicus uit Iraaks-Koerdistan.

De gelovigen zaten op de tribunes en op het voetbalveld, waar zij wegens de pandemie een minimumafstand van één meter tot elkaar konden betrachten.

De liturgie, gecelebreerd in de Romeinse ritus, was die van de Derde Zondag van de Veertigdagentijd. De drie Bijbellezingen werden voorgedragen in achtereenvolgens het Chaldeeuws, het Koerdisch en het Arabisch. Paus Franciscus sprak zijn homilie in het Italiaans uit, afgewisseld met de vertalingen in het Arabisch door een priester.

Concelebranten waren onder anderen de Chaldeeuws-katholieke patriarch Louis Raphaël Sako van Babylon, de Chaldeeuws-katholieke aartsbisschop Basjar Warda van Erbil en kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin.