Paus Franciscus heeft zijn tweedaagse apostolische bezoek aan Marokko afgesloten. De ontmoetingen en de toespraken van de paus stonden in het teken van een vredelievende dialoog tussen de godsdiensten en volkeren.

In een ontmoeting met priesters, religieuzen en vertegenwoordigers van de Wereldraad van Kerken in de kathedraal van Rabat sprak paus Franciscus zondag over het belang van interreligieuze dialoog.

Volgens de paus leert een christen in Marokko 'een levend sacrament van dialoog te zijn'. "God wil dat met elke vrouw en man aangaan in elke situatie in het leven. We moeten deze dialoog daarom op de manier van Jezus voeren, zoals Hij doet, zachtmoedig en nederig van hart (Mt 11:29), met een brandende en niet-egoïstische liefde, zonder berekeningen en beperkingen, en met respect voor persoonlijke vrijheid."

Verklaring

Zaterdag tekenden paus Franciscus en de Marokkaanse koning Mohammed VI een gezamenlijke verklaring over 'het spirituele belang en de bijzondere roeping' van Jeruzalem. Volgens beiden moet de stad als gemeenschappelijk erfgoed van de mensheid worden beschouwd. Jeruzalem moet voor de gelovigen van de drie monotheïstische godsdiensten (jodendom, christendom en islam, red.) een vrij symbool van vreedzaam samen-leven zijn en een ontmoetingsplaats waar wederzijds respect beleefd en onderlinge dialoog gevoerd kunnen worden.

In de verklaring staat verder dat gelovigen van de drie monotheïstische godsdiensten vrije toegang moeten hebben en er hun eigen eredienst mogen beleven. 'Daarmee kan er vanuit Jeruzalem een gebed opstijgen voor God, Schepper van alle mensen, voor een toekomst van vrede en broederschap op aarde, vanwege de gelovigen van de drie religies.'