Persbericht
 De 5 smaken van Joël - Aflevering Zoet

Zoet, bitter, zout, zuur en umami; iedereen ter wereld proeft deze vijf basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist Joël Broekaert maakt in “De 5 smaken van Joël" een verrassende ontdekkingsreis door de wereld van smaak. Waarom hebben we deze smaken, wat brengen ze ons en hoe kunnen we hen het best benutten? Van Hollandse suikerbieten tot Peruaanse limoenen, en van de Japanse liefde voor umami tot het Amsterdamse tafelzuur, een serie om je vingers bij af te likken.

In de eerste aflevering ontdekt Joël waarom iedereen houdt van zoet, jong en oud, overal op de wereld. Zoet is de eerste smaak die we tot ons krijgen. Joël gaat daarom terug naar de roots van onze liefde voor zoet en proeft of moedermelk nog steeds een fijn gevoel geeft. In Ethiopië, de grootste honingproducent van Afrika, gaat Joël mee op een gevaarlijke tocht, én de plek waar nog op authentieke wijze verse boshoning wordt geoogst. Om dat te proeven blijkt Joël heel wat pijnlijke ontberingen te moeten doorstaan.

Op een oude suikerrietplantage in Suriname ontdekt hij hoe we als mens steeds efficiënter zijn geworden in het produceren van suiker. Op onze eigen Hollandse velden worden jaarlijks vele miljoenen suikerbieten geoogst en dat levert weer nieuwe uitdagingen op – hoe voorkomen we dat onze liefde voor zoet te ver gaat?

De 5 smaken van Joël, vanaf 2 januari 21.15 uur NPO 2

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880