KRO-NCRV 2Doc: A Family Affair (HH)

Datum: 17 mrt 2020 om 23:10

KRO-NCRV 2Doc zendt op dinsdag 17 maart de documentaire A Family Affair uit op NPO 2. Regisseur Tom Fassaert won met deze film in 2016 het Gouden Kalf voor de lange documentaire. 

Op zijn 30ste verjaardag ontvangt Tom Fassaert een geheimzinnige uitnodiging van zijn 95-jarige grootmoeder Marianne, een vrouw die hij op dat moment alleen kent van mythes en de overwegend negatieve verhalen die zijn vader hem verteld heeft. Zij was een beroemd fotomodel in de jaren 50, een echte diva. Als moeder plaatste ze haar twee zoons in een kindertehuis en emigreerde ze van de één op de andere dag naar Zuid-Afrika, ver weg van haar familie.

Fassaert besluit in te gaan op haar uitnodiging, maar niet zonder zijn camera mee te nemen. Bij aankomst blijkt oma nog steeds een femme fatale, wiens obsessie zich nu op haar kleinzoon richt. Terwijl Tom achter haar façade probeert te komen, raakt hij steeds dieper verstrengeld in zijn eigen familiegeschiedenis.

Tom Fassaert studeerde in 2006 af aan de Filmacademie met zijn korte documentaire Doel leeft. Zijn eerste lange documentaire, De Engel van Doel, ging in 2011 op het filmfestival van Berlijn in première waar het een eervolle vermelding kreeg en vervolgens voor verschillende internationale filmfestivals geselecteerd werd. A Family Affair, waar Fassaert ruim 5 jaar aan heeft gewerkt, is zijn tweede lange documentaire.

A Family Affair was de openingsfilm op het IDFA in 2015 en heeft daarna op meer dan 50 andere nationale en internationale festivals gedraaid. In Nederland trok A Family Affair meer dan 25.000 bioscoopbezoekers, waarmee het de Kristallen Film status bereikte. Ook is de film in Amerikaanse bioscopen uitgebracht. Tot nu toe heeft A Family Affair 13 awards gewonnen in het binnen- en buitenland, waaronder in 2016 Het Gouden Kalf voor de beste lange documentaire.

A Family Affair is geproduceerd door Wout Conijn van Conijn Film, in samenwerking met KRO-NCRV en is mogelijk gemaakt met steun van het Mediafonds en Filmfonds

www.afamilyaffair.nl

2Doc: A Family Affair, dinsdag 17 maart om 23.10 uur op NPO 2

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880