KRO-NCRV 2Doc: De kinderen van Juf Kiet

Datum: 19 jun 2017 om 20:00

De bekroonde documentaire De kinderen van Juf Kiet wordt op maandagavond 19 juni uitgezonden in KRO-NCRV 2Doc. Na de première op het IDFA was de film met succes in de bioscopen te zien en maakte veel reacties los. Ook de pers was lovend: 'Een parel van een documentaire' (Volkskrant), 'Regelmatig tranen in mijn ogen' (Parool) en 'Miss Kiet’s Children is a lovely film' (The Guardian).
 
In De kinderen van Juf Kiet volgen regisseurs Petra en Peter Lataster een jaar lang juf Kiet en haar klas met leerlingen uit alle windstreken. Sommige van hen komen uit oorlogsgebieden.
 
Kiet is een lerares die je ieder kind toewenst. Ze is liefdevol en altijd rechtvaardig. Haar geduld is oneindig. De kinderen in de klas van juf Kiet zijn nog maar pas in Nederland. Alles is nog nieuw en verwarrend. In het begin hebben ze over alles en niets ruzie. De liefdevolle, maar strenge hand van juf Kiet werkt helend. Ze leert haar kinderen niet alleen Nederlands lezen en schrijven, maar ook hoe je met elkaar omgaat en samen problemen oplost. Langzamerhand winnen de kinderen aan zelfvertrouwen.
 
Haya is in het begin fel en angstig tegelijk. Kiet helpt haar om haar zachte kanten te ontdekken. Leanne is eerst nog eenzaam en stilletjes. Na een paar maanden kan ze hardop in het Nederlands zeggen dat ze verliefd is op Branche. Jorj lijdt vanwege zijn oorlogstrauma aan slapeloosheid en is onhandelbaar, maar dankzij de vasthoudendheid van Kiet ontdekt hij de lol van het leren.
 
In een observerende stijl volgen Petra en Peter Lataster vier leerlingen in de klas van juf Kiet. De film wordt vanuit het perspectief van de kinderen verteld: we zien hun geworstel met elkaar en met de nieuwe taal, ruzies en ontluikende liefdes, vriendschappen die ontstaan en weer teloorgaan. De liefdevolle, maar strenge hand van juf Kiet werkt helend voor de kinderen. Dankzij het geduld en de toewijding van de onderwijzeres ontstaat uiteindelijk een liefdevolle gemeenschap.
 
De kinderen van juf Kiet is een hartverwarmende, grappige en aangrijpende documentaire; een film waardoor je je als kijker weer op de lagere school waant; een ode aan de juf die ieder kind verdient
 
De kinderen van Juf Kiet is geregisseerd door Petra en Peter Lataster en geproduceerd door L&F Productions voor KRO-NCRV. De film is mogelijk gemaakt door bijdragen van het Filmfonds, Production Incentive, CoBO en het Mediafonds. 
 
De kinderen van Juf Kiet, maandag 19 juni, 20.00 uur, NPO 2

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880