Na de spraakmakende documentaireseries De villamoord en De pompmoord onthullen onderzoeksjournalisten van KRO-NCRV een mogelijk nieuwe gerechtelijke dwaling. De restaurantmoord gaat over een van de meest omstreden strafzaken uit de Nederlandse geschiedenis. Zes jongeren, bekend als ‘De zes van Breda’, zaten jarenlang vast voor de brute moord in 1993 op een Chinese vrouw, 'oma Mok'. Maar zijn zij wel de daders? In deze vierdelige documentaireserie brengt het onderzoeksteam van KRO-NCRV nieuwe, schokkende feiten aan het licht die de zaak in een geheel nieuw perspectief plaatsen. De restaurantmoord is vanaf donderdag 23 januari exclusief te streamen op NPO Start.

Bekijk hier de trailer

Tijdens een warme zomernacht in Breda, begin juli 1993, wordt in restaurant Peacock een 56-jarige vrouw (in de buurt bekend als oma Mok) op gewelddadige wijze om het leven gebracht. De rechter veroordeelt een jaar later drie jonge mannen en drie jonge vrouwen, destijds in de leeftijd van 17 tot 20 jaar. Het vonnis blijft in 2015 na een herzieningsprocedure in stand, ondanks sterke twijfels over de bekennende verklaringen van de vrouwelijke verdachten. Ook zijn er nooit ooggetuigen gevonden of DNA-sporen aangetroffen die in hun richting wijzen.

Nieuwe onthullingen: hoe kon dit gebeuren?
In De restaurantmoord brengen onderzoeksjournalisten van KRO-NCRV veel nieuwe feiten en getuigenissen naar buiten over fouten en misstanden in het strafrechtelijk onderzoek. Advocaat Geert-Jan Knoops, die vier van de zes veroordeelden bijstaat, zegt dat deze nieuwe feiten door het Openbaar Ministerie niet genegeerd mogen worden: "De zaak moet op basis van deze documentaire heropend wordenAls dat niet gebeurt, dan laten wij in Nederland een enorme dwaling in stand die zes mensenlevens heeft vernietigd.”  

De drie veroordeelde mannen vertellen in De restaurantmoord hun verhaal en houden vol onschuldig te zijn. De drie vrouwen doen via hun advocaat mee, maar zeggen te beschadigd te zijn door politie en justitie om voor de camera te spreken. De zes veroordeelden strijden al ruim 30 jaar voor eerherstel.

Documentaire en gedramatiseerde reconstructies
In de serie is het verhaal - op basis van het originele strafdossier - verfilmd met hoogwaardige cinematografie, in samenwerking met gerenommeerde fictiemakers. Regisseur Joost van Wijk: “Er waren geen opnames van de verhoren. Daarom hebben we gekozen om de belangrijkste verhoren letterlijk te verfilmen en dat ook te doen bij veel andere feiten uit het dossier. Daarbij verwijzen we bij iedere scène naar de onderliggende stukken en houden we ons aan de feiten. Op deze manier kunnen we een papieren verhaal letterlijk tot leven wekken.”

De interviews en scènes wisselen elkaar op een bijzondere en organische manier af. De verfilming is gedaan in nauwe samenwerking met scenarioschrijver Michael Leendertse (winnaar Gouden Kalf voor KRO-NCRV's Rampvlucht) en regisseur Joost Reijmers (Ares, Bankier van het Verzet). Hiermee is De restaurantmoord de eerste onderzoeksjournalistieke streamingserie die waargebeurde feiten combineert met hoogwaardige verfilming.

KRO-NCRV’s dossier ‘Onschuldig Vast?’
De restaurantmoord is na De villamoord (2020 & 2021) en De pompmoord (2023) de derde journalistieke documentaireserie van KRO-NCRV over een moord waarbij meerdere mensen zijn veroordeeld op basis van omstreden bekentenissen. Bekentenissen die later niet blijken te kloppen met nieuwgevonden informatie door het onderzoeksteam van KRO-NCRV.

De restaurantmoord is vanaf donderdag 23 januari exclusief te streamen bij KRO-NCRV op NPO Start.

Meer informatie

Programma

De restaurantmoord

Persvoorlichting

Eva Reitsma

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880