Minderjarige vluchtelingen raken tijdens hun reis door Europa zwaar getraumatiseerd

Datum: 22 nov 2020 om 18:00

Op documentairefestival IDFA (18 nov- 6 dec) gaat de korte documentaire ‘Jano&Shiro, a brother’s journey’ in première. De uit Syrië gevluchte broertjes trotseren mijnenvelden, wilde dieren en mishandelende grenswachten voor ze in Nederland asiel kunnen aanvragen. De film, geschikt voor volwassenen én jongeren, draait in de Kids&Docs competitie en toont unieke beelden van wat tieners onderweg door Europa meemaken.

Game over’, zegt Jano (18) als hij na een reis van anderhalf jaar eindelijk in Nederland aankomt. ‘The Game’ is de bitter ironische term voor het levensgevaarlijke oversteken van grenzen. Wie de game ‘speelt’ en overleeft, raakt zwaar getraumatiseerd. De broers Jano en Shiro (15) zetten alles op alles om samen hun eindbestemming te bereiken. Toch raken ze elkaar kwijt in de chaos van agressief optredende grenswachten op de Balkan.

Shiro kan naar school, Jano moet wachtenAls ze eindelijk los van elkaar in Nederland aankomen, is de ellende nog niet voorbij. Door hun leeftijdsverschil worden ze van elkaar gescheiden en voor de minderjarige Shiro is het beleid anders dan voor de meerderjarige Jano. Terwijl Shiro de taal leert en vrienden maakt, raakt Jano in een neerwaartse spiraal door het eindeloze wachten op zijn procedure en het ontbreken van hulp. Hij wordt geplaagd door nachtmerries over zijn reis en zoekt verdoving door te blowen.

Regisseurs over Jano en ShiroRegisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel volgden de jongens gedurende drie jaar: ‘Waarom moeten deze broers in Nederland gescheiden worden vanwege hun leeftijd? Ze hebben elkaar hard nodig om de trauma’s van de reis te verwerken en een nieuw bestaan op te bouwen.’ ‘Jano&Shiro, a brother's journey’ toont op een intieme manier hoe traumatiserend de reis door Europa is, hoe het huidige asielsysteem onnodige problemen veroorzaakt en tekortschiet in de hulp aan jongvolwassen vluchtelingen.

Shadow Game’Jano&Shiro, a brother's journey’ is te zien in Young Adults blok 2 op IDFA. Het is de eerste korte documentaire van het project Shadow Game, dat bestaat uit een lange documentaire (90 min, Witfilm), game, fototentoonstelling, impactcampagne en een viertal korte documentaires van 30 minuten. Jongeren uit onder andere Syrië, Afghanistan en Soedan worden gedurende hun reis door Europa gevolgd. Shadow Game zal in het voorjaar van 2021 in première gaan en daarna worden vertoond in de filmtheaters.

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880