Rome, 1 oktober 2020 - De Amerikaanse ‘minister van Buitenlandse Zaken’ Mike Pompeo heeft indirect kritiek geleverd op het China-beleid van paus Franciscus. De Secretary of State deed dat gisteren in een toespraak op de Amerikaanse ambassade bij de Heilige Stoel in Rome. 

De toenadering tussen het Vaticaan en Peking is volgens Pompeo problematisch aangezien nergens de godsdienstvrijheid zo wordt geschonden als in China. 

De Amerikaanse ambassade bij de Heilige Stoel hield gisteren een symposium over het thema ‘De bevordering en de verdediging van internationale religieuze vrijheid door diplomatie’. Daaraan namen namens het Vaticaan kardinaal Pietro Parolin en aartsbisschop Paul Gallagher deel. 

Pompeo legde de nadruk op het verschil tussen het diplomatieke beleid van de huidige paus en dat van Sint-Johannes Paulus II. Over de Poolse paus zei Pompeo dat hij “getuige was van het lijden van zijn kudde en de tirannie uitgedaagde”. De Katholieke Kerk moet “ook in onze tijd zo moedig zijn”. 

Een voorlopige overeenkomst tussen het Vaticaan en China over de benoeming van bisschoppen loopt af op 22 oktober. Critici noemden het akkoord van 2018, waarvan de exacte bewoordingen onbekend zijn, een “uitverkoop” van de Katholieke Kerk in China. Volgens de Vaticaanse krant L’Osservatore Romano wil de Heilige Stoel deze overeenkomst verlengen.

LEES OOK: Zen krijgt geen audiëntie bij paus

Al op 19 september sprak Pompeo zich ongewoon duidelijk tegen het akkoord tussen de Heilige Stoel en de Volksrepubliek China uit. Volgens hem is de afgelopen twee jaar het “misbruik van de gelovigen” door de Chinese Communistische Partij alleen maar erger geworden. “Het Vaticaan brengt zijn morele autoriteit in gevaar als het de overeenkomst verlengt”, twitterde de uitvoerder van het buitenlandbeleid van president Donald Trump. 

Kardinaal Parolin, de staatssecretaris van de Heilige Stoel, zei volgens de Italiaanse omroep Rai na afloop van het symposium dat hij liever had gezien dat Pompeo zijn aanmerkingen had gemaakt tijdens zijn bezoek aan Vaticaanstad, dat voor vandaag staat gepland. Het Vaticaan is een “geschiktere plaats” voor een uitwisseling van gedachten over dit lastige onderwerp, aldus Parolin. De kardinaal voegde eraan toe dat Pompeo’s verzoek om een audiëntie bij de paus niet is afgewezen vanwege zijn kritiek maar vanwege de komende presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.