Vaticaanstad, 26 september 2022 - Kardinaal José Tolentino Calaça de Mendonca is vandaag door paus Franciscus benoemd tot prefect van het Dicasterie voor Cultuur en Educatie.

Vaticaanstad, 26 september 2022 - Kardinaal José Calaça de Mendonca is vandaag door paus Franciscus benoemd tot prefect van het Dicasterie voor Cultuur en Educatie.

Dit dicasterie is een fusie van de Congregatie voor de Katholieke Vorming en van de Pauselijke Raad voor de Cultuur. Sinds afgelopen Pinksteren is de Romeinse Curie gereorganiseerd.

Calaça de Mendonca was voorheen archivaris van het Vaticaanse Apostolische Archief en bibliothecaris van de Vaticaanse Apostolische Bibliotheek. Op die posten wordt hij opgevolgd door de Italiaanse aartsbisschop Angelo Vincenzo Zani.

José Tolentino Calaça de Mendonca werd op 15 december 1965 geboren op het Portugese eiland Madeira. In 1990 werd hij tot priester gewijd voor het bisdom Funchal. In 2018 werd hij tot bisschop gewijd en in 2019 kardinaal gecreëerd.

In Portugal geldt hij als een gevestigde intellectueel en literator. Hij publiceerde tot op heden zes dichtbundels en won verschillende literaire prijzen in Portugal.

In 2018 vroeg de paus hem om de veertigdagenretraite met de leden van de Romeinse Curie te leiden.