New York, 24 november 2022 - Een 39-jarige rooms-katholieke ex-priester in de Amerikaanse staat Louisiana heeft maandag schuldig gepleit op de aanklacht van openbare obsceniteit. In 2020 had hij op het altaar van zijn parochiekerk een sadomasochistisch trio met twee vrouwen. 

Travis Clark, tot priester gewijd in 2013 en  inmiddels uit de clericale staat verwijderd, was door de politie aangehouden omdat een voorbijganger het onheilige tafereel in de Kerk van de Heilige Petrus en Paulus in Pearl River had gezien. 

In de staat Louisiana is openbare obsceniteit een misdrijf. Volgens het canoniek recht van de Katholieke Kerk gaat het om een zwaar delict. 

Politieagenten die naar de kerk waren geroepen, ontdekten een videocamera op een statief die de sm-partij had opgenomen. Er werden ook seksspeeltjes en toneelverlichting gevonden. De politie stelde vast dat alles wat er die avond gebeurde vrijwillig was, maar arresteerde de geestelijke en zijn geklede metgezellinnen op beschuldiging van obsceniteit omdat ze in het zicht van het publiek waren geweest.

Kort nadat Clark schuldig pleitte werd hij veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar en een onvoorwaardelijke boete van 1.000 dollar. De kerkelijke autoriteiten veroordeelden hem tot laïcisatie en eisten van hem een schadesom van 8.000 dollar.

Ook de twee vrouwen die als meesteressen aan de heiligschennis hadden deelgenomen, waren gearresteerd. Ook zij pleitten schuldig, waarna zij werden veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar.

Het aartsbisdom Louisiana liet New York Post desgevraagd weten dat het altaar waarop de “demonische” handeling was uitgevoerd, is verbrand. De aartsbisschop heeft de gewijde status van de parochiekerk inmiddels hersteld door middel van een boeteritus. Ook is er een nieuw altaar geplaatst.