Animatieserie Anansi de spin gaat op zondag 17 oktober in première op Cinekid in Amsterdam, het film-, tv en mediafestival voor kinderen. De serie gaat over Anansi, een slimme, blije en ondeugende spin die samen met zijn dierenvrienden avonturen beleeft in deze bewerkte sprookjes uit Afrika. De eerste afleveringen van Anansi de spin worden vanaf 27  tot en met 31 december om 13.30 uur uitgezonden op NPO Zappelin. De rest volgt in het voorjaar van 2022. 

Anansi de spin

Anansi de spin is een serie naar de sprookjes die al eeuwenlang van generatie op generatie worden verteld in veel Surinaamse, Caribische en West-Afrikaanse gebieden. Met deze serie willen we alle kinderen in Nederland en daarbuiten kennis laten maken met deze bijzondere, eigenwijze en blije spin, die iedereen te slim af denkt te zijn. Voor de animatieserie (15 x 8 minuten) zijn de bestaande verhalen bewerkt door Iven Cudogham, die onder andere geïnspireerd raakte door zijn zeven kinderen.  

Iven Cudogham

Iven zegt over de serie “‘Ik heb zelf mooie herinneringen aan deze verhalen vanuit mijn jeugd. Ik ben heel trots dat we alle kinderen in Nederland en daarbuiten kennis kunnen laten maken met deze bijzondere verhalen die al generaties lang verteld worden. Ik merkte zelfs dat veel kinderen uit Suriname, Afrika en de Antillen het icoon Anansi niet kenden. Laat staan de Anansi verhalen. Dit vond ik zo erg dat ik besloot er zelf iets aan te doen. Dit erfgoed mag niet verloren gaan!”  

Cultureel erfgoed in een nieuw jasje gestopt

De sprookjes uit Afrika van Anansi de spin zijn cultureel erfgoed in een nieuw jasje en passend in de tijd van nu. De wereld van Anansi zit vol avonturen die hij beleeft met zijn vrouw, kinderen en zijn vrienden Schildpad, Aap, Otter en Olifant. Door de verhalen van Anansi laat KRO-NCRV de kinderen ontdekken dat ieder dier en elk mens een eigen verhaal heeft. 

Cast

De serie wordt onder andere ingesproken door:  
Anansi de spin: Rogier Komproe 
Makuba: Shirma Rouse 
Schildpad: Roué Verveer 
Koning / Haan: Arjen Ederveen  
Moeder Anansi / Olifant: Jetty Mathurin  
Nana (dochter Anansi): Janouk Kelderman  
Otter: Edson da Graça 

Il Luster en KRO-NCRV presenteren op zondag 17 oktober de première van Anansi de spin tijdens Cinekid. 

De eerste afleveringen van Anansi de spin worden vanaf 27 tot en met 31 december om 13.30 uur uitgezonden op NPO Zappelin. De rest volgt in het voorjaar van 2022.