In de nieuwe YouTube-serie Andres Stemt Wijzer helpt 3FM-dj Andres Odijk verschillende jongeren met het vinden van hun ideale politieke partij. In iedere afleveringen staat een belangrijk politiek thema voor jongeren centraal: diversiteit, klimaat, mentale gezondheid, onderwijs, arbeidsmarkt en wonen.

Welke partij komt het best op voor de belangen van jongeren en biedt hier concrete oplossingen voor? Samen met 3FM luisteraars en Heleen Wever (ProDemos) onderzoekt Andres wat verschillende partijen te zeggen hebben over de thema’s.

Het vinden van de juiste partij is niet makkelijk maar wél belangrijk.

De Tweede Kamerverkiezingen komen er bijna aan en er zijn meer partijen dan ooit. Zelf voelde Andres ook verwarring bij het vinden van zijn ideale politieke partij: Als je een goede keuze wil maken is het belangrijk dat je weet waar een partij voor staat. Maar de partijprogramma’s zijn ontzettend dik en jongeren zijn druk met studie, vrienden, werk en chillen. Vandaar dat ik ze een handje wil helpen. Het vinden van de juiste partij is niet makkelijk maar wél belangrijk.

Andres gaat op pad met zes jongeren die in het dagelijks leven problemen ondervinden binnen één van de thema’s. Zo zoekt Tijmen de partij die zich het meest inzet voor het klimaat, Svasti wil een partij die zich hard maakt voor het openbreken van de salariskloof tussen mannen en vrouwen en Andrea wil dat de lange wachtlijsten bij de GGZ worden aangepakt. Welke partij zet zich het hardst in om hun problemen op te lossen?

Andres Stemt Wijzer, vanaf 23 februari elke dinsdag en donderdag 3 weken lang om 17.00 uur bij KRO-NCRV op het YouTube kanaal van NPO 3FM.

Zet je stem niet op mute

NPO 3, 3FM en FunX slaan in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing de handen ineen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren gaan stemmen op 17 maart. De zenders lanceerden een nieuw platform waar alle relevante informatie is gebundeld, zoals speciale radio- en tv-uitzendingen, YouTube-filmpjes, podcasts en artikelen. Met de website en de hashtag #zetjestemnietopmute gaan NPO 3, FunX en 3FM gezamenlijk jongeren activeren, informeren en mobiliseren.