Maarten van der Weijden, de voormalige Olympische kampioen zwemmen, heeft een indrukwekkende prestatie geleverd door de Elfstedentriatlon te voltooien. Hij haalde maar liefst 3,7 miljoen euro op voor kankeronderzoek. De Elfstedentriatlon bestond uit 200 kilometer zwemmen, 200 kilometer fietsen en 200 kilometer lopen. 

De laatste kilometers naar de finish

Maarten van der Weijden, die zelf van leukemie herstelde, liep op zijn laatste triatlondag naar de finish in Leeuwarden. Onderweg kreeg hij veel aanmoedigingen en liepen mensen een stukje met hem mee.

‘De dag ervoor was bijzonder zwaar. Na 20 km lopen waren mijn voeten echt al wel stuk. Vandaag gaat het iets beter en de support langs de weg is hartverwarmend. Dat maakt het een stuk makkelijker', vertelde Van der Weijden aan de meewandelende Henkjan Smits van BertOp5.

Onder groot applaus voltooide hij iets voor 09:00 uur zijn monstertocht. Het geld dat Van der Weijden heeft opgehaald, gaat naar kankeronderzoek. De hoofdsponsor van het evenement heeft beloofd het bedrag te verdubbelen. Hierdoor komt de totale opbrengst uit op 3,7 miljoen euro.

Bekijk hier de finish van Maarten van der Weijden

Rond 9 uur haalde Maarten van der Weijden zijn laatste stempel op bij burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden. Bertop5 was erbij en deed verslag van de finish.

maarten_van_der_weijden_finish_leeuwarden_bertop5.jpeg

Naar huis om te rusten

Na de finish bedankte Van der Weijden iedereen die hem heeft gesteund tijdens zijn actie. 'Al die steun, al die warmte, al die mensen langs de kant, ik vind het fantastisch. Deze week heeft me heel veel gebracht. En met deze tocht hebben we samen met de vorige tochten in totaal 18 miljoen euro aan kankeronderzoek op weten te halen. Nu ga ik naar huis om uit te rusten.'
 

Eerdere inspanningen voor kankerbestrijding

Van der Weijden heeft in het verleden al vaker dit soort evenementen voor de kankerbestrijding georganiseerd. In 2021 haalde hij bijvoorbeeld 80.000 euro op met een vier dagen durende zwemtocht in een stromingszwembad. Eerder dat jaar deed hij een thuistriatlon, in en rond zijn eigen huis. In juni 2019 zwom Van der Weijden in 75 uur de 200 kilometer lange Elfstedentocht.

Het opgehaalde bedrag kan nog verder oplopen. Doneren is namelijk nog mogelijk via de Maarten van der Weijden Foundation.

Vond je dit artikel interessant?

Schrijf je dan in voor de KRO-NCRV nieuwsbrief. Zo ben jij als eerste op de hoogte!

Klaas van Kruistum