Maarten van der Weijden, de Olympisch zwemkampioen, is gestart met zíjn Elfstedentocht. De tocht legt hij naast zwemmend, ook fietsend en lopend af. Deze heroïsche tocht wordt van dichtbij gevolgd door de NOS en ons. Ook hoor je de hele week verslaggever Joris Linssen ter plekke, in het radioprogramma BertOp5.

De op het oog onmogelijke 600 kilometer

Van der Weijden heeft de lat voor zichzelf hoger gelegd. Hij gaat voor een Elfstedentriatlon: 200 kilometer zwemmen, 200 kilometer fietsen en 200 kilometer wandelen. Deze heldhaftige tocht van 600 kilometer legt hij af met zo min mogelijk rust.

Van der Weijden nodigt mensen uit om een stuk van de route met hem mee te zwemmen (volgens planning de eerste vier dagen), te fietsen (de vijfde dag) en te wandelen (van de vijfde t/m de zevende dag). Zo probeert hij om nog meer geld op te halen. 

Geld inzamelen voor kankeronderzoek

Al het ingezamelde geld gaat naar kankeronderzoek. De stichting van Maarten van der Weijden hoopt het leven van voormalige, huidige en toekomstige kankerpatiënten te verbeteren. Verslaggever Joris Linssen spreekt met mensen die geld inzamelen voor onderzoek naar kanker, vaak voor iemand in hun naaste omgeving die aan deze ziekte lijdt. Joris: ‘Voor veel mensen is het heel fijn om actief iets te kunnen doen.’

Het kan de eerste keer overtreffen

Voor Joris Linssen is het alweer de derde Elfstedeninzamelingsactie die hij verslaat. ‘De eerste keer leek het onmogelijk, een missie die niet uitvoerbaar was’, herinnert hij zich. ‘Het was zo heroïsch toen die reus uit het water werd gehaald met zijn gezwollen handen en voeten. Het leek wel alsof hij van het kruis was gehaald. Wat Maarten nu doet, lijkt weer net zo onmogelijk dat het de eerste keer zou kunnen overtreffen.’

Mis geen minuut van de Elfstedentriatlon

De NOS doet samen met KRO-NCRV verslag van de Elfstedentriatlon, zodat je geen moment hoeft te missen. Op televisie wordt elke dag verslag gedaan van Van der Weijdens vorderingen en de sfeer langs de route. Je kan het volgen op NPO1 of via de onderstaande NOS-livestream.

Vond je dit artikel interessant?

Schrijf je dan in voor de KRO-NCRV nieuwsbrief. Zo ben jij als eerste op de hoogte!

KRO-NCRV presentatoren