Met zijn weelderige bloemen is het een sieraad in de tuin: de hortensia. Nu de winter op zijn einde loopt kan de snoeischaar zijn werk doen. Alleen wanneer en hoe snoei je een hortensia? BinnensteBuiten zoekt het uit. 

Het ideale moment om hortensia’s te snoeien

Het algemene advies is om hortensia's te snoeien net na de winter of vroeg in het voorjaar, rond maart of april. Dit tijdstip zorgt ervoor dat de plant voldoende tijd heeft om te herstellen en nieuwe bloemen te vormen voor het komende seizoen. 

Het is aan te raden om het snoeien in de herfst of winter te vermijden om de plant te beschermen tegen vorst en koude temperaturen.

Snoeien per hortensiasoort

Om te bepalen hoe je hortensia's moet snoeien is het belangrijk om te weten welke soort je in de tuin hebt staan. De onderstaande zijn de meest voorkomende hortensia's. 

Boerenhortensia

Deze soorten bloeien op overjarig hout. Overjarig hout betekent dat ze in de zomer knoppen vormen voor het volgend jaar. Het is aan te raden om voorzichtig te snoeien door enkel de dode bloemen te verwijderen in het vroege voorjaar, zonder de oude stengels hard terug te knippen.

BinnensteBuiten - snoeien van Boerenhortensia

Pluimhortensia

Deze variëteiten bloeien op eenjarig hout en kunnen daarom elk jaar in het vroege voorjaar sterk teruggesnoeid worden. Eenjarig hout betekent dat de hortensia bloeit op takken die hetzelfde jaar gevormd zijn. Dit bevordert een rijkere bloei en een sterke groei.

BinnensteBuiten - Pluimhortensia snoeien

Klimhortensia

Deze soort vereist minder snoei en kan het beste direct na de bloei in de zomer licht gesnoeid worden om de vorm te behouden en wilde groei te beperken.

BinnensteBuiten - Klimhortensia snoeien

Snoeitechnieken per hortensia

Bij het snoeien van hortensia's is het belangrijk om scherpe en schone snoeigereedschappen te gebruiken. Zodat je de takken niet rafelig knipt. Verwijder dode en zwakke takken, dat zorgt ervoor dat de plant meer lucht en licht kan opnemen.

Hortensia snoeien: dit is alles wat je moet weten!

Instructies voor het snoeien van hortensia's 

  1. Haal alle dode of zieke takken weg om verspreiding van ziektes tegen te gaan en de plant een gezonde uitstraling te geven. 
  2. Verwijder zwakke of overlappende takken die elkaar kunnen schuren en zo schade aan de plant kunnen veroorzaken. 
  3. Snoeien per soort:
  • Boerenhortensia: snoei ongeveer een derde van de oudste stengels weg. Snoei voorzichtig, anders heb je kans bloemen te verliezen. 
  • Pluimhortensia: knip de hortensia, die bloeit op het nieuwe hout, terug tot zo'n 30 cm boven de grond. Het zorgt uiteindelijk voor dat de bloemen gaan groeien in het seizoen.
  • Klimhortensia: Verwijder uitgebloeide bloemen om het aanzicht van de plant te verfraaien en te zorgen voor nieuwe groei. Dat kan je het beste pas doen in de zomer.

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg