Voel jij de eerste lentekriebels al?

Voel jij ze al, die eerste lentekriebels? Wij zetten voor jou de allermooiste wandelroutes van Nederland op een rij. Want waar ervaar je de ontluikende lente beter dan in de natuur?

De Sallandse Heuvelrug

De Sallandse heuvelrug is een uitgestrekt natuurgebied in Overijssel. Wandelen in dit natuurgebied is dan ook erg populair. Wandelroutes rondom de Sallandse heuvelrug worden veel gezocht en daarom hebben we in samenwerking met Staatsbosbeheer een prachtige wandelroute op de Sallandse Heuvelrug uitgezet. 

Vroeger dacht men dat het spookte op de Sallandse Heuvelrug. Als je aan het wandelen bent, snap je waarom. Oude bessenstruiken en grillige eiken zorgen in combinatie met mist voor een mysterieuze sfeer, in combinatie met de afgelegen paden. Dat is precies wat dit stukje natuur zo bijzonder maakt. Ook je oren hebben even rust, omdat dit wandelgebied zo afgelegen is, is het er muisstil. 

Lees meer over deze route

Hoe verder op het pad, des te meer rust je ervaart tijdens deze wandeling

Boswachter Marijke Lieman

Damherten spotten in Zeeland

In de Westerschouwen, het grootste naaldbos van Zeeland woont een grote groep damherten waarvan de mannetjes in het najaar graven, snuiven en burlen. In het aangrenzende duingebied vinden imposante gevechten om de vrouwtjes plaats, maar je kunt het ook heerlijk wandelen zonder de degens te hoeven kruisen.

Boswachter Marijke Lieman: “Hoe verder op het pad, des te meer rust je ervaart tijdens deze wandeling door het robuuste duingebied en grootse bos van Zeeland. Wandelend door de Meeuwenduinen vallen zon, rust en openheid over je heen. In de verte zie je de vuurtoren van Haamstede, om je heen enkel duin.

Lees meer over deze route

Ervaar Amsterdam-Noord even anders

Het wordt wel de ‘achtertuin van Amsterdam’ genoemd, maar daarmee doe je Waterland eigenlijk tekort. Dit is een groene, waterrijke wereld meteen ten noorden van het IJ. Met lage weilanden, plassen en lange sloten, slingerende dijkjes, bruggetjes, koeien, riet, boerderijen en oude dorpjes. In de wind, onder zware wolkenluchten en met heel veel vogels. Waar je zomers vaart en ’s winters schaatst. Dit is Holland zoals de hele wereld het kent.

Lees meer over deze route

 

Bewandel het Brabantse boswachterspad

In de winter kijk je uit op de bevroren vennen, in het voorjaar komt alles tot leven en hoor je de vogels zingen. Wat elk seizoen blijft zijn de vergezichten en oneindige stilte. Wandel door het Leenderbos en over de groote heide in Noord-Brabant en ontdek het weidse uitzicht.

Wandelend door het bos ruik je de naaldbomen en ontdek je het karakter van het Leenderbos. Je vind hier geen enkel recht stuk en slingert het gebied door. Aan het eind van het boswachterspad loop je in het midden van de twee kraanvennen op de groote heide. Daar heb je de kans om watervogels te spotten.

Lees meer over deze route

Fan van Binnenstebuiten?

Wij bundelen voor jou de beste verhalen van het KRO-NCRV programma.