Christianne van der Wal, minister Natuur en Stikstof te gast in College Tour

Stikstof is op dit moment hét hoofdpijndossier en met massale boerenprotesten en onvrede is er voor minister van Natuur en Stikstof dan ook een bijna onmogelijke klus te klaren. Nu is Christianne van der Wal te gast bij College Tour.

Politiek hoofdpijndossier

Ze is verantwoordelijk voor hét politieke hoofdpijndossier van dit moment: stikstof. Christianne van der Wal doet in het kabinet Rutte IV dienst als minister voor Natuur en Stikstof – een speciaal gecreëerde post om het door de coalitiepartijen afgesproken doel van 50% stikstofreductie in 2030 te realiseren.

Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Grote boerenbedrijven zijn de voornaamste boosdoeners als het gaat om stikstofuitstoot. Toen Van der Wal bekendmaakte waar in Nederland de stikstofuitstoot flink omlaag moet, reden boze boeren nog dezelfde avond met trekkers naar haar privéwoning. Massale boerenprotesten volgden: van omgekeerde vlaggen tot geblokkeerde snelwegen. Het leidde ertoe dat CDA-leider en coalitiepartner Wopke Hoekstra het behalen van stikstofreductie in 2030 ‘niet heilig’ noemde.

Een zwaar pakket voor Van der Wal, die eerder onder anderen vijf jaar lang voorzitter van de VVD was. In College Tour gaat ze in gesprek met studenten over de schier onmogelijke klus die zij te klaren heeft.

 

College Tour: Christianne van der Wal

Na boze boeren op haar erf en een kritisch rapport van Johan Remkes, is ze te gast bij College Tour.

Foto van Christianne van der Wal