De Oekraïense zangeres Jamala, die in 2016 het Eurovisie Songfestival won, is tot haar eigen verbazing niet gevraagd om op te treden op het aankomende Songfestival in Turijn. Aankomende zondag is Jamala te gast bij College Tour

Beeld: Marloes Bosch

Op de vraag of ze zou willen optreden in Turijn als die vraag alsnog komt, antwoordt ze met ‘ja’. “Het is een geweldig podium om mensen te helpen herinneren,” aldus Jamala. “Vergeet niet dat elke vertraging van het leveren van wapens, of van het spreken over de oorlog Oekraïense levens kost.” Het hele interview met Jamala in College Tour is zondag 1 mei om 20.20 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2.

In 2016 won Jamala het Eurovisie Songfestival met haar nummer ‘1944’, waarin ze zingt over de deportatie van haar overgrootmoeder door de troepen van Stalin. Aan het begin van de Russische invasie in Oekraïne, is Jamala met haar twee jonge kinderen haar land ontvlucht. Ze verbleef in een schuilkelder, om uiteindelijk veilig onderdak te vinden bij haar zus in Istanbul. De zangeres droomt ervan dat als Oekraïne dit jaar het liedjesfestijn wint, volgend jaar het Eurovisie Songfestival plaatsvindt in een vrij en vredig Kiev. 

Aanstaande zondag is Jamala te gast in College Tour. Daar geeft zij antwoord op vragen van studenten, en spreekt ze over de oorlog die haar land verscheurt en over haar rol daarin als één van de grootste artiesten van Oekraïne.

Bekijk hier de uitzending