Koffie is al te verkrijgen voor minder dan €4 per kilo. In De prijsknaller zagen we dat het eigenlijk onmogelijk is om koffie voor deze prijs te produceren. Koffieboeren aan de andere kant van de wereld krijgen dan veel te weinig betaald. Om een ‘eerlijkere’ kop koffie te drinken, kiezen sommige mensen al voor koffie met een Fairtrade keurmerk. In de aflevering hoorden we een nieuwe term: Direct Trade. Wat is het verschil?

Wat is Fairtrade koffie?

Bij Fairtrade gaat het om eerlijke handel tussen westerse landen en ontwikkelingslanden. Als je een Fairtrade product koopt, weet je dat de handel gecontroleerd is door een onafhankelijke, overkoepelende organisatie en dat de koffieboeren een hogere minimumprijs krijgen dan voor koffie zonder dit keurmerk. Zowel de boer als de brander moeten een lidmaatschap aanschaffen om de koffie als ‘Fairtrade’ te kunnen verkopen, wat niet voor iedereen te betalen is. De kritiek op Fairtrade koffie is dat de focus meer op de prijs dan op de kwaliteit van de koffie ligt. Ook heb je bij Fairtrade koffiebonen geen inzicht in alle schakels tussen koffieboer en koffiebrander.

Wat is Direct Trade koffie?

Bij de koffie die de meeste mensen drinken zitten er verschillende schakels tussen de koffiebrander en de koffieboer. Dit kost niet alleen geld, het gaat ook ten koste van de kwaliteit. Ook krijgt de koffieboer veel te weinig betaald. Bij Direct Trade koffie is er direct contact met de boer. Er kunnen wel andere schakels tussen zitten, maar de keten is transparant en de boer krijgt een eerlijke prijs. De brander en de boer bouwen samen een duurzame relatie op. Ze kunnen afspraken maken over de kwaliteit en samen besluiten om bijvoorbeeld eens iets nieuws te proberen. Het gevolg? Koffie van veel betere kwaliteit en een eerlijk loon voor de boer.

De prijsknaller - koffie

Het verschil

Bij Direct Trade koffie is er direct contact met de boer. Er is ook geen onafhankelijke organisatie die controleert of er wel aan bepaalde regels is voldaan. Er is wel inzicht in de hele keten, waardoor de kwaliteit van de koffie beter is en het loon voor de boeren eerlijker dan bij de koffie die de meeste mensen gewend zijn.

Bij Fairtrade koffie weet je zeker dat de handel is gecontroleerd door een onafhankelijke organisatie en dat de koffieboeren een eerlijke prijs krijgen. De koffie is er niet altijd direct contact met de boer en je hebt als koffiebrander minder invloed op de kwaliteit.

Het voordeel voor de boeren kan per situatie verschillen. 

Meer zien?

In de uitzending van De prijsknaller zagen we koffiehandelaren Maarten van Keulen en Lennart Clerkx. Zij importeren koffiebonen direct bij koffieboeren. Ook duurzaam koffieondernemer Perry van Gils importeert op deze manier koffie. In een fragment van BinnensteBuiten gaat culinair schrijver Nadia Zerouali bij hem langs.
 

Terugkijken?

Heb je de aflevering nog niet gezien? 

Kijk De prijsknaller terug!