In mei was de serie De roze supporters op tv, een vierdelige serie die een aantal voetbalfans volgt in hun pogingen om homofobie uit de voetbalstadions te bannen. Waar Nederland vaak voorop lijkt te lopen als het gaat om LHBTIQ+-acceptatie, bleek uit deze afleveringen dat we er nog lang niet zijn. Ook niet in de voetballerij. 
 

Sinds de uitzendingen is er een hoop gebeurd. Kijkers lieten van zich horen, er werden campagnes opgezet en de supporters uit de serie ontvingen honderden reacties.

#Spreekjeuit

Terwijl De roze supporters werd uitgezonden, startte op 16 mei ook de #Spreekjeuit campagne van KRO-NCRV. Oud-international/trainer Rafael van der Vaart, Inter Milan-speler Stefan de Vrij en oud-Oranjeleeuwin Anouk Hoogendijk spreken zich uit tegen homofobie in de voetballerij. Omdat ze vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. De campagne werd groots opgepakt en ook het Jeugdjournaal besteedde er aandacht aan.

Campagne Spreek je uit - Anouk

Honderden reacties

Tijdens en na afloop van de uitzendingen van De roze supporters ontvangen de supporters die in de serie gevolgd worden honderden reacties. Roze supporters uit het hele land zoeken contact en willen aanhaken. En daar blijft het niet bij; ook in België is de serie bekeken en supporters van twee Belgische clubs willen een roze fanclub oprichten.

De roze supporters

Championship-voetballer Daniels uit de kast

Op 16 mei maakt de 17-jarige, Engelse profvoetballer Jake Daniels bekend dat hij homoseksueel is. Hij is de eerste Engelse, actieve voetballer die uit de kast komt in 32 jaar tijd. Daniels geeft aan dat hij het zijn hele leven verschrikkelijk heeft gevonden om het gevoel te hebben dat hij zich anders moest voordoen om erbij te horen. Hij wil graag een rolmodel worden. Zijn club Blackpool reageert trots en wil een omgeving creëren waarin iedereen zichzelf kan zijn.

Roze supporters roepen op tot actie

In de Volkskrant verschijnt een opiniestuk van verschillende roze supporters, die ook in de serie te zien zijn. Ze benoemen de wekelijkse anti-homo-spreekkoren op de voetbaltribunes en vragen de KNVB komend seizoen in te grijpen. 'De bal ligt nu op de stip. Het is aan clubs en de KNVB om deze kans te verzilveren en in het nieuwe seizoen tot actie over te gaan door de richtlijn daadwerkelijk toe te passen en zo nodig wedstrijden te staken.'

De roze supporters

Finale Conference League: Feyenoord – AS Roma

Op 25 mei vond de finale van de Conference League tussen AS Roma en Feyenoord plaats. KRO-NCRV haakt hierop in door zich te richten op Feyenoordfans en bewoners van Rotterdam. Met abri’s rondom de Kuip, een animatie van de Kuip in regenboogkleuren en een paginagrote advertentie in het Rotterdams Dagblad, brengt KRO-NCRV de boodschap ‘Samen naar de finale, samen voor rood-wit, samen tegen homofobie’.

Advertentie met tekst Samen naar de finale en afbeelding van stadion De Kuip in regenboogkleuren

Twee Schotse scheidsrechters komen uit de kast en willen voorbeeld zijn

Op 2 juni komen twee Schotse voetbalscheidsrechters uit de kast. Craig Napier en Lloyd Wilson weten dat homoseksualiteit nog steeds taboe is in de voetbalwereld en hopen dat hun coming-out bijdraagt aan het doorbreken daarvan. Napier geeft aan dat deze coming-out eigenlijk geen nieuws moet zijn, maar het momenteel helaas nog wel is.

Gemeenteraad wil dat Feyenoord aanwezig is tijdens Roze Zaterdag

De Rotterdamse gemeenteraad is boos over de uitingen van de Rotterdamse Jongeren Kern. De anonieme hooligans toonden tijdens de Europacup-finale in Tirana spandoeken met bedreigingen aan de Roze Kameraden, de roze supportersvereniging van Feyenoord. De raad vraagt Feyenoord om naast de Roze Kameraden te gaan staan en verzoekt de club om aanwezig te zijn tijdens Roze Zaterdag.

Publiek tijdens Roze Zaterdag aan de Coolsingel

Feyenoord hijst regenboogvlag bij de Kuip

Op Roze Zaterdag laat Feyenoord op het Maasgebouw, naast de Kuip, de regenboogvlag wapperen. Feyenoord wil hiermee uitdragen tolerantie hoog in het vaandel te hebben staan. De Roze Kameraden zijn blij met dit statement. Oprichter Paul van Dorst geeft aan dat ze het als steun voor alle lhbti-supporters ervaren.

Regenboogvlag bij de Kuip

De roze supporters zijn nog lang niet klaar en blijven strijden voor LHBTIQ+- acceptatie in de voetballerij. Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? De roze supporters gaan een blog bijhouden op KRO-NCRV.nl. Houd de website en socials in de gaten.

Terugkijken