Bowi is AZ-supporter. Op de tribune, tussen alle andere AZ-supporters voelt hij zich goed. Maar helaas is het voor ‘roze supporters’ zoals Bowi nog lang niet altíjd prettig om in het stadion te zitten. ''Voetbal is van iedereen’ is een hele leuke slogan, maar in de praktijk blijkt het niet waar te zijn.' Daar heeft hij helaas een aantal voorbeelden van.

'Kijk naar elkaar om, behandel elkaar met respect'

Bowi

'Een aantal jaar geleden zat ik op de voetbaltribune bij AZ. Een jongetje van een jaar of 13, 14 stond op en riep ‘vuile homo!’ naar de scheids. Niemand deed iets. Toen dacht ik: het is bizar dat je dit als samenleving gewoon accepteert.'Bowi heeft samen met een andere voetbalsupporter een brief naar de KNVB gestuurd. Het belangrijkste dat daarin stond is ‘voetbal is van iedereen’. 'De boodschap was: kijk naar elkaar om, behandel elkaar met respect. Het belangrijkste is dat je nadenkt over wat je zegt.'Ook hoopt Bowi dat mensen meer met elkaar gaan praten. 'Om ook uit te leggen: een roze fanclub betekent niet per definitie een roze vak. Of dat je als LHBTI’er lid moet worden van zo’n netwerk. Dat hoeft helemaal niet. Als je maar weet dat je veilig bent in het stadion. En dat je dan met z’n allen kan doen waarvoor je eigenlijk gekomen bent: voetbal kijken en samen een biertje drinken. Dat is natuurlijk waar het om draait.'

In deze video vertelt Bowi meer over zijn ervaringen met homofobie in de voetballerij.

Portret Bowi
4 min 49 s
Deze video op je eigen site plaatsen

In dit portret vertelt Bowi over zijn ervaringen met homofobie binnen de voetballerij.

De roze supporters

De serie volgt in vier afleveringen een aantal voetbalsupporters in hun pogingen om homofobie uit de voetbalstadions te bannen. 

De roze supporters, vanaf maandag 16 mei bij KRO-NCRV om 22.15 uur op NPO 3. 

De roze supporters sjaal