Op dinsdag 21 december, in de langste nacht van het jaar, biedt KRO-NCRV troost, herkenning en inspirerende, persoonlijke verhalen met de marathon-uitzending De nacht van De slapelozen met Frits Spits op NPO 2.

Deze zomer bood Frits vijf nachten achtereen in zijn intieme radiostudio op NPO Radio 1 een luisterend oor aan hen die de slaap niet konden of wilden vatten. Gesterkt door slaapdeskundigen, gedragstherapeuten en psychologen, met de zoetgevooisde stem van de poëzie én de nachtelijke cadans van Nederlandstalige muziek, vertelden de slapelozen aan Frits hun verhaal, middenin de donkerste uren van de nacht.

Marathon-uitzending

In het gelijknamige tv-programma De slapelozen, eerder uitgezonden op NPO 2 in november, volgt de camera de slapelozen uit het radioprogramma naar de geborgenheid van hun slaapkamer. We zien ze worstelen met de slaap, piekeren, schrijven, rommelen of overgeven aan de roep van de nacht. En terwijl de ene slapeloze de uren in de nacht gebruikt om zijn of haar eigen creativiteit uit te dagen, gaat een ander sporten op verlaten straten. Hoe is het om dagelijks midden in de nacht hard aan het werk te zijn, als visser op volle zee of als bakker in een verlaten dorpsbakkerij? En wat is de magie van de nacht voor een nachtfotograaf, wandelaar of kunstenaar? Wat brengt de nacht hen die niet kunnen slapen, als verder iedereen op één oor ligt? In de marathon-uitzending De nacht van de slapelozen, middenin de langste nacht van het jaar, worden alle afleveringen van De slapelozen achter elkaar uitgezonden.

Het omarmen van de nacht

Frits: “Geen oog dicht doen was nog nooit eerder zo aangenaam. We weven kleuren in het zwarte laken van de nacht van de luisteraar.” Met De slapelozen laat KRO-NCRV zien dat een rustige, uitgeslapen nacht lang niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Maar de slapelozen zullen nooit bij de pakken neer gaan zitten en zullen de nacht, al dan niet van harte, omarmen.

Podcast

Bij de uitzendingen is daarnaast een podcast verschenen. Met hoogtepunten uit de nachtelijke gesprekken van Frits met zijn gasten en reacties van luisteraars die de slaap niet wilden of konden vatten. De vijfdelige podcastserie is te beluisteren via Apple Podcasts/iTunes, Spotify, Stitcher, Pocket Casts, Google Podcasts en de NPO Radio 1 app.

De nacht van De slapelozen, dinsdag 21 december vanaf middernacht bij KRO-NCRV op NPO 2.