De nacht brengt een innige rust en stilte met zich mee. Deze stilte brengt sommige creatieve slapelozen de inspiratie die zij nodig hebben om mooie dingen te maken.

Van dag naar nacht

Natuurfotograaf Bob Luijks (41) fotografeert het liefst in het holst van de nacht. Het donker geeft hem een kwetsbaar en nietig gevoel. In vergelijking met de immense sterrenhemel is de mensheid volgens hem maar een klein stofdeeltje dat rondzweeft in het heelal – iets wat duidelijk wordt in het donker. Het mooiste moment om te fotograferen vindt hij de transitie van dag naar nacht: de details van de dag doven langzaam uit en er verschijnen steeds meer sterren aan de hemel. Hij geniet van de stilte en de paar vogels die af en toe in de verte fluiten (beluister fragment vanaf 33:32).

Dromen als inspiratiebron

Ook dichter en muzikant Robin Block (41) vindt het meeste inspiratie in de nacht. Hij heeft de donkere uurtjes nodig om te maken wat hij wil maken. En als hij ’s nachts wel slaapt dan gebruikt hij zijn dromen als inspiratiebron voor zijn werk. In het radioprogramma ‘De slapelozen’ vertelt hij aan Frits hoe hij zichzelf traint om dromen te onthouden en luciditeit te ervaren (beluister fragment vanaf 20:20).

De slapelozen, maandag 9 augustus om 02.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 1, en vanaf maandag 29 november om 22.30 uur op NPO 2