Is het kippenei, kippe-ei of kippeëi? En moet in samengestelde woorden als lockdownparty of QR-code nu wel of geen koppelteken? Op zaterdag 6 november, live vanuit de bibliotheek van de Radboud Universiteit in Nijmegen, presenteert NPO Radio 1 voor de vierde keer Het groot dictee der Nederlandse taal met als gastheer presentator Frits Spits van De taalstaat. Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede 

De pennen worden geslepen

Dit jaar worden in de bibliotheek de pennen voor het dictee geslepen door luisteraars van De taalstaat en prominenten als de Nijmeegse burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsberaad Hubert Bruls, thrillerschrijver Thomas Olde Heuvelt, GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld, Nijmegenaar, boswachter, fervent Twitteraar én KRO-NCRV jeugdpresentator Tim Hogenbosch, cabaretier/columnist Pieter Derks en De ochtend van 4-presentator Margriet Vroomans. Luisteraars van De taalstaat kunnen op 6 november meeschrijven vanuit huis tijdens de uitzending of in een van de deelnemende bibliotheken in ons land. De jury bestaat uit schrijver Wim Daniëls en Vibeke Roeper, directeur van het Genootschap Onze Taal.

Vier de liefde voor de Nederlandse taal

Frits Spits wil met het jaarlijkse dictee de liefde voor de Nederlandse taal vieren én mensen nog eens wijzen hoe belangrijk spelling is. “De spellingregels zijn de verkeersregels van de geschreven taal. Als we er ons niet aan houden, kan dat leiden tot woorddeuken en ontspoorzinnen.”

NPO Radio 1

Het groot dictee der Nederlandse taal wordt georganiseerd door NPO Radio 1 in samenwerking met De taalstaat, het Genootschap Onze Taal en productiebedrijf Men at Work.

De taalstaat, zaterdag 6 november om 11.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 1