Schrijfster/juriste Roxane van Iperen is op 25 december in het programma De taalstaat op NPO Radio 1 uitgeroepen tot Taalstaatmeester 2021. Deze jaarlijkse onderscheiding gaat naar degene die zich het afgelopen jaar heeft onderscheiden in taalgebruik. Van Iperen hield eerder dit jaar de 4 mei-voordracht in de Nieuwe Kerk in Amsterdam en was een van de Zomergasten afgelopen zomer. Daarnaast maakte zij een brievenboek als vervolg op haar bestseller ’t Hooge Nest en schreef ze het essay voor de Boekenweek.

De Taalstaatmeester

Het panel van De taalstaat prijst haar intelligente en kraakheldere taalgebruik, haar doordachte én invoelende teksten en haar vermogen om de tijdgeest te duiden.“De combinatie van een prachtige dictie en de rust en helderheid in haar betoog zijn van enorm belang in de onderwerpen die ze aansnijdt: onze gedeelde en pijnlijke geschiedenis”, aldus een van de panelleden. Een ander zegt: “Haar taal is net zo rijk als de thema's die zij aansnijdt en net zo meeslepend als de gedachten die zij ontvouwt.”

De uitreiking

De titel Taalstaatmeester is voor de vijfde keer toegekend door het programma De taalstaat van presentator Frits Spits en ging eerder naar Beatrice de Graaf, Lilian Marijnissen, Freek de Jonge en Mark Rutte. De redactie van De taalstaat nomineerde dit jaar drie kandidaten. Naast Van Iperen werden Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, en parlementair verslaggever Ron Fresen van de NOS voorgedragen. Een panel van taalliefhebbers stelde de uiteindelijke winnaar vast. De beoordelingscriteria waren onder andere: helder taalgebruik, verstaanbaarheid, geloofwaardigheid, goed geïnformeerd zijn en enthousiasme.