Het groot dictee der Nederlandse taal is dit jaar gewonnen door de 20-jarige Suzanne Voets uit Utrecht met slechts 3 fout. Dit is zojuist bekend geworden tijdens de uitzending van De taalstaat op NPO Radio 1, live vanuit de bibliotheek van de Radboud Universiteit in Nijmegen. 

Suzanne studeert Nederlandse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In de uitzending ging een ‘taalstaattopteam’ van twintig luisteraars de strijd aan met een team van twintig prominenten. Gemiddeld werden 19 fouten per persoon gemaakt.

Pieter Derks beste BN'er

Bij de prominenten kwam cabaretier Pieter Derks als beste uit de bus. Met 5 fouten liet Pieter andere BN’ers als de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, acteur Huub Stapel, schrijver Thomas Olde Heuvelt, cabaretier Ronald Snijders, boswachter/tv-presentator Tim Hogenbosch en het Nijmeegse Tweede Kamerlid Lisa Westerveld achter zich.

De Nederlandse taal vieren

De taalstaat-presentator Frits Spits wil met het jaarlijkse dictee de liefde voor de Nederlandse taal vieren én mensen nog eens wijzen hoe belangrijk spelling is. “De spellingregels zijn de verkeersregels van de geschreven taal. Als we er ons niet aan houden, kan dat leiden tot woorddeuken en ontspoorzinnen.”

Het dictee werd dit jaar voor de vierde keer uitgezonden. Luisteraars konden meeschrijven vanuit huis tijdens de uitzending of in een van de deelnemende bibliotheken in ons land. Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, las het dictee voor dat was geschreven door schrijver en taalkundige Wim Daniëls. Het groot dictee der Nederlandse taal wordt georganiseerd door NPO Radio 1 in samenwerking met De taalstaat van KRO-NCRV, het Genootschap Onze Taal en productiebedrijf Men at Work.

De taalstaat, zaterdag 6 november bij KRO-NCRV op NPO Radio 1