Inmiddels presenteert Frits Spits alweer voor het vijfde jaar het zaterdagse radioprogramma De Taalstaat. Spits zegt met het programma vooral te willen laten zien dat taal van ons allemaal is.

Hé en ho

‘We proberen met De Taalstaat de breedheid van de mogelijkheden van de taal aan te geven. We verliezen ons dus niet in taalfoutjes en ergernissen over taal. Taal kan verrassen en ontroeren en geeft je de vrijheid om je uit te drukken. 

Dat vind ik oprecht een wonder. Wat je met woorden kan bereiken. Een herder die alleen hé en hó roept en daarmee de schapen binnen de omheining krijgt. ‘Ik hou van jou’ tegen iemand zeggen en daar zo ontzettend veel mee aangeven. Dat is wat taal kan doen. Je kunt met taal de ander bereiken.’

Spits kan oprecht genieten van Couperus en Brederode, maar ook van de teksten van Peter Koelewijn of moderne rap. ‘Af en toe word je er toch stil van hoe mooi mensen dingen kunnen opschrijven. Ik schrijf zelf ook veel dingen op. Mijn vrouw Greetje is recent overleden en taal biedt mij de mogelijkheid om een uitweg te zoeken voor mijn grote verdriet. Om precies onder woorden te brengen hoe ik me voel. Daarin geeft taal mij rust en troost. Dat gun ik anderen ook. Taal is een wonder’.

Deze column komt uit het Vertel.Magazine

Vertel. gaat verder waar onze programma’s stoppen. Beleef de verhalen achter onze schermen in ons ledenmagazine Vertel. en de Vertel. podcast.