Terwijl wereldleiders tijdens de Klimaattop in Dubai samenkomen om belangrijke beslissingen te nemen over klimaat, CO2-uitstoot en duurzaamheid, kijken presentatoren Anita Witzier, Klaas van Kruistum en Ersin Kiris in De top van onderop wat er lokaal en regionaal al in ons eigen land gebeurt.

Initiatieven van onderop

In het nieuwe KRO-NCRV programma staan initiatieven van betrokken bewoners, (top)sporters en gedreven ondernemers centraal, die niet willen wachten op de politiek maar zelf het heft in handen nemen.

Hoe kun je je voetbalvereniging of sportclub verduurzamen, waardoor je de helft minder contributie betaalt? Hoe kun je besparen op het drogen van je was, en hoe ziet een klimaatpositief rijtjeshuis er in de toekomst uit? Hoe zorgen duurzame docenten voor leuke en leerzame lessen op scholen? En wat als je met je buurt besluit je eigen energie coöperatie op te richten? Allemaal voorbeelden van initiatieven die laten zien hoe je zelf het heft in handen kunt nemen om te verduurzamen. Want dicht bij huis blijkt al zoveel mogelijk.

'Het zijn initiatieven die beter zijn voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee'

Klaas van Kruistum

Eenmalige uitzending

De top van onderop wordt eenmalig uitgezonden, naar aanleiding van de 28ste klimaattop in Dubai. Presentator Ersin Kiris gaat het land in voor reportages, Anita Witzier voert gesprekken met gedreven initiatiefnemers in de studio en met klimaatgezant Jaime de Bourbon de Parme op de top in Dubai. Klaas van Kruistum presenteert vanaf een beurs vol innovatieve ideeën, zoals warmtewerende daktegels en een energiezuinige airco. 

'Het feit is: fossiele brandstoffen worden steeds kostbaarder, dus alternatieven worden steeds rendabeler. Dat maakt het interessant: het zijn initiatieven die beter zijn voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee', aldus presentator Klaas van Kruistum.

De top van onderop wordt uitgezonden op woensdag 6 december om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg