Op de vroege ochtend na Pinksteren overleed Holkje van der Veer. Ze is 61 jaar geworden. 

In 2016 was deze eigenzinnige zuster te gast in De verwondering, waar ze vertelde over haar ‘bijzondere lichaam’, haar toetreding tot het dominicanenklooster en de kracht om door haar beperking heen te stralen.

‘De hipste non van Nederland’ werd geboren met het syndroom van Marfan: een aandoening waarbij het lichaam bindweefsel niet goed aanmaakt waardoor het minder flexibel is en sneller scheurt. Als gevolg daarvan had ze lange ledematen, een kromme rug, een kleine longinhoud en hart- en vaatproblemen.

Toch lukte het Holkje om gelukkig te zijn met een bijzonder lichaam en vond ze telkens weer de kracht om door haar beperking heen te stralen.

Vorige week werd Holkje van der Veer in het ziekenhuis opgenomen met hartklachten. ‘Holkje had goede hoop dat ze ook na deze fysieke storm weer zou overleven. Maar het is anders gegaan. In de vroege ochtend na Pinksteren is ze in haar slaap overleden’, luidt het op de website van de Nederlandse dominicanen.

Holkje van der Veer werd op 14 oktober 1960 geboren in een doopsgezinde familie in Amsterdam. In de jaren tachtig studeerde ze aan de sociale academie en kwam ze via een stage terecht in het dominicanenklooster in Zwolle, waar ze nooit meer weg zou gaan. In 1992 werd ze katholiek en in 1996 trad ze toe als zuster.

Kijk je mee?

De verwondering met Holkje van der Veer wordt herhaald op zondag 12 juni om 08.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2