In het nieuwe programma Factcheckers proberen Tim Senders, Joep van Deudekom en Marijn Frank feit en fabel te onderscheiden. Ze gaan op zoek naar de waarheid in een zee van informatie door verschillende stellingen zélf te onderzoeken. In de eerste aflevering: zijn babyspeeltjes gevaarlijk? 

Is een badeend gevaarlijk? 

Een gele badeend, een vrolijke groene krokodil; babyspeeltjes lijken onschuldig en schattig, maar er gaan geruchten rond dat ze levensgevaarlijk zijn. Tim deelt zijn ervaring over de welbekende badeend. ‘Daar zit zo’n klein gaatje onderop. Als kind spoot je water uit dat gaatje in je mond.’ Marijn vraagt zich af: ‘Kunnen die baby- en badspeeltjes potentieel gevaarlijk zijn?’  

‘Die badeendjes kijken wel onschuldig uit hun ogen maar volgens mij zijn dat potentiële sluipmoordenaars'

Joep van Deudekom

Het mes erin 

Het presentatorentrio van Factcheckers neemt de proef op de som en verzamelt een scala aan baby- en peuterspeelgoed. Om te testen hoe schadelijk de kinderspeeltjes zijn, snijden ze alle speeltjes open om er verschillende monsters van te nemen.  

Joep: ‘Die badeendjes zien er zonder uitzondering heel onsmakelijk uit vanbinnen.’ Ze snijden er samen nog eentje open. ‘Dit is gewoon een nachtmerrie waar je naar kijkt.’ De badeend is vanbinnen helemaal zwart uitgeslagen, ‘de schimmelhel’, noemt Joep het. ‘Die badeendjes kijken wel onschuldig uit hun ogen maar volgens mij zijn dat potentiële sluipmoordenaars.’  

Factcheckers-Baby-speeltjes
Factcheckers-Badeend

Hoe gevaarlijk zijn staafmixers? 

Niet alleen badspeeltjes, maar ook groter speelgoed leggen ze op de onderzoekstafel. Ook de schijnbaar schone staafmixers die worden gebruikt voor het bereiden van babyhapjes, blijken een verborgen gevaar te vormen. Een minuutje mixen in een bak schoon water resulteert in een vieze, bruine vloeistof.  

Goed voor de weerstand 

‘Los van dat die kinderspeeltjes er vanbinnen dus heel vies uit zien, is de vraag natuurlijk of dat al die viezigheid kwaad zou kunnen. Misschien is het wel heel goed voor de weerstand om als kind elke dag lekker aan een badeend met zwarte schimmel te lurken’, speculeert Joep. Alle monsters worden naar het laboratorium gestuurd voor een nóg grondiger onderzoek.  

Maak jij je badspeeltjes weleens schoon?
  1. Nee, nooit 0% (0 votes)
  2. Ja, in bad 0% (0 votes)
  3. Nee, maar ga ik nu wel doen 100% (1 vote)

Hulp van de microbioloog 

Een week nadat ze de monsters hebben opgestuurd naar het laboratorium, belt Joep met microbioloog Eva om de resultaten te bespreken: ‘Bij de badeenden hebben wij onderzocht of er salmonella aangetoond is. Dat kan ik alvast verklappen, dat hebben we niet gevonden. Dat is goed nieuws.’ 

Wel hebben ze in verschillende badspeeltjes miljoenen bacteriën aangetroffen. ‘Maar dat kunnen ook gewoon bacteriën zijn die sowieso al op je huid voorkomen’, aldus microbioloog Eva. 

Factcheckers-Staafmixers
Factcheckers-babyspeeltjes

Echter heeft Eva over de staafmixer minder goed nieuws te vertellen. Bij twee van de vijf staafmixers zijn bacteriën aangetroffen mogelijk schadelijk kunnen zijn. De staafmixers uit het onderzoek overschreden zelfs de grens van dertig miljoen bacteriën per monster, met de mogelijkheid van potentieel schadelijke bacteriën, zoals de beruchte poepbacterie. Daar kun je dus flink ziek van worden. 

Conclusie 

De conclusie van de expert is duidelijk: babyspeeltjes en staafmixers zijn misschien niet levensgevaarlijk, maar ze kunnen door potentieel schadelijke bacteriën wel ziektes veroorzaken. Het belang van regelmatig schoonmaken wordt benadrukt. De badeend mag dus zelf ook vaker in bad!