Er zijn mensen die niet vies zijn van hun hond of kat, maar is dat terecht? Een lik van je trouwe viervoeter kan voor jou misschien iets ‘schattigs’ hebben, maar de tong van je huisdier kan jou, als je niet oplet, mogelijk ziek maken. Marijn Frank onderzoekt voor Factcheckers welke bacteriën huisdieren bij zich dragen en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn bij mensen.

Snuffelstage

Marijn ondervindt tijdens een ‘snuffelstage’ met vier honden hoe vaak ze in aanraking komt met haren, kwijl, poep en bacteriën. Al bij de eerste ontmoeting poept een van de honden in de hal en later wordt haar hand ‘natgeslijmd’ bij het geven van een koekje. Maar hoe gevaarlijk zijn die bacteriën bij deze dierlijke aanrakingen?

Hond poept in hal
Hond likt hand

Zoönosen

Van verschillende proefkonijnen, proefhonden, proefkatten en zelfs proefhamsters worden monsters afgenomen. De dieren staan stukjes poep en kwijl af om deze te laten onderzoeken door dierenartsen. Er wordt gecheckt of er zoönosen gevonden worden. Zoönosen zijn ziektes die van dieren op mensen kunnen worden overgedragen en potentieel gevaarlijk zijn. 

Konijnen

Alle proefdieren mogen langskomen bij dierenarts Bernadette Spaak om de onderzoeksresultaten te bespreken. Pietertje Konijn blijkt niets onder de leden te hebben. Er zijn twee kleine schimmels gevonden. ‘Maar dat zijn omgevingsschimmels. Gewoon die je overal hebt, uit het hooi bijvoorbeeld,’ vertelt de dierenarts. 

Zijn konijnen veilige huisdieren om te hebben? Bernadette: ‘Ja, ze hebben natuurlijk wel bacteriën en parasieten, maar niet echt voor mens gevaarlijk.’

Konijn
Hamster Babbel wordt onderzocht door dierenarts

Hamsters

Ook van hamster Babbel, de hamster van de kinderen van Marijn, zijn er samples genomen van de vacht en de poep. Er is gelukkig niets gevonden waar Marijn zich zorgen om hoeft te maken; Babbel is ‘clean’. Hamsters zijn volgens Bernadette ook geen huisdieren die zoönosen bij zich dragen.

Honden

Uit het onderzoek blijkt dat bij meerdere proefhonden poepbacteriën zijn gevonden in de bek. Ze hebben misschien net aan hun achterste gelikt. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat de hond niet daarna jouw gezicht of een wondje likt. 

Wat kan er gebeuren als een hond je op je mond likt? Dierenarts Bernadette: ‘Als de tong over je mond komt en je likt vervolgens je lippen af, dan is er kans dat je poepbacteriën binnenkrijgt. Dan kun je last van je buik krijgen.’

Die poepbacteriën kunnen zelfs levensgevaarlijk zijn. Zeker als een hond met zijn tong over een wondje likt. ‘Dan slaat het naar binnen en kun je bloedvergiftiging krijgen,’ legt Bernadette uit. ‘Als er niet wordt ingegrepen en je hebt een slechte weerstand, dan kan het heel ernstig zijn.’ Goed opletten dus!

Twee labradors op bank
Kat bij dierenarts

Katten

Bij de proefkat zijn er geen parasieten gevonden, maar wel poepbacteriën in zijn ‘bekkie’. ‘Hij heeft waarschijnlijk zijn bips net schoongemaakt.’ Net als bij honden kan het gevaarlijk zijn voor de mens als die bacteriën in de mond of het bloed terechtkomen. 

Conclusie

Er zijn een aantal dieren langsgekomen in het onderzoek waarbij mogelijk gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Maar die situaties zijn te voorkomen door regelmatig je handen te wassen en door goed op te letten dat een hond of kat niet je mond of een wondje likt. Verder brengen huisdieren vooral veel vreugde en kunnen ze goed zijn voor ons humeur. Dus geniet vooral van hun gezelschap.