In het afgelopen jaar is het aantal fatale verkeersongevallen in vergelijking met voorgaande jaren gestegen. Zijn mensen roekelozer gaan rijden? In Factcheckers doen Tim Senders, Joep van Deudekom en Marijn Frank zelf onderzoek naar feiten, fabels en dubieuze stellingen. In de eerste aflevering geven ze vol gas in het onderzoek naar de rijkunsten van anderen én zichzelf.

Zelfverzekerde automobilisten 

Alle drie de presentatoren hebben een rijbewijs. Toch rijdt Marijn zelf niet meer, omdat ze het verkeer te gevaarlijk vindt. Joep denkt alle weggebruikers veel zelfvertrouwen hebben. ‘Het maakt niet uit aan wie je vraagt. Iedereen vindt zichzelf behoorlijk goed in autorijden.’  

Marijn vraagt zich af: ‘Rijden mensen dan ook zo slecht als dat ik denk dat ze rijden? Laten we kijken of dat mensen opnieuw slagen voor hun rijexamen.’ Ze is minder optimistisch dan haar collega’s en gaat ervan uit dat meer dan de helft hun rijbewijs niet opnieuw kunnen halen.  

De stelling: Meer dan de helft van de automobilisten slaagt niet opnieuw voor zijn rijbewijs

Theorie-examen 

Voordat het praktijkexamen plaatsvindt, worden eerst de theorie-examens afgenomen. Bij 100 mensen die al jaren een rijbewijs hebben, wordt opnieuw het theorie-examen afgenomen. 

De resultaten beloven niet veel goeds: alle 100 deelnemers zijn gezakt voor hun theorie-examen. ‘Dit is best wel zorgwekkend’, reageert Tim geschrokken.  

factcheckers-rijexamen
factcheckers-rijexamen

Praktijkexamen 

Hoewel alle honderd kandidaten zijn gezakt voor hun theorie-examen, besluiten tien moedige deelnemers, waaronder Tim en Joep, zich opnieuw te onderwerpen aan het praktijkexamen.  

Tijdens het rijexamen ervaren alle kandidaten de druk op de weg, met halverwege de rit een duidelijke verschuiving van optimisme naar meer gespannen blikken. Ondanks het vertrouwen van sommige kandidaten in hun prestaties, hebben de rijinstructeurs bij enkele deelnemers moeten ingrijpen. Zelfs Joep en Tim, met Marijn op de achterbank, blijken niet immuun voor de zenuwen. 

Denk jij dat je nog een keer zou slagen voor je rijbewijs?
  1. Ja 0% (0 votes)
  2. Nee 100% (1 vote)

Tim en Joep achter het stuur 

Terwijl Tim lachend zijn eerste aantekeningen incasseert, wordt zijn stress onthuld wanneer hij onbedoeld een verkeerde afslag neemt. De spanning in de auto wordt voelbaar wanneer Tim bijna een ongeluk veroorzaakt, waardoor Marijn – die op de achterbank zit – een denkbeeldige hartaanval krijgt. 

Joep voelt ook de spanning; de rijinstructeur moet ingrijpen wanneer Joep bijna een voetganger op het zebrapad over het hoofd ziet. Op dat moment beseft Joep dat zijn eigen inschatting niet helemaal accuraat was.  

factcheckers-rijexamen
factcheckers-rijexamen

Uitslag 

De langverwachte uitslag brengt weinig vreugde. Maar liefst negen van de tien kandidaten, waaronder Tim en Joep, zakken voor het praktijkexamen. Marijns stelling dat meer dan de helft van de mensen met een rijbewijs niet opnieuw zou slagen, blijkt (helaas) waar te zijn. Marijn zie je dus voorlopig echt never nooit meer achter het stuur.