Deze podcasts over de oorlog moet je luisteren!

Op 4 en 5 mei staan we samen stil bij vrijheid. Wij zetten drie indrukwekkende podcasts over de oorlog voor jou op een rijtje die het luisteren waard zijn. 

Tante Jos

Tante Jos is een podcast over verzetsheldin Jos Gemmeke die bij de illegale pers zat, koerierster was en in Engeland opgeleid werd tot geheim agent.

In vijf afleveringen vertelt Mijke over haar oudtante Jos. Mijke wil alles weten over haar oorlogsverleden, over haar dropping in maart 1945 en de geheime opdracht die zij kreeg van de Engelsen. Maar het geheugen van Jos laat haar behoorlijk in de steek. Na de dood van Jos gaat Mijke op zoek naar de dossiers en rapporten die de Britten over haar hebben bijgehouden. En wat blijkt: een aantal verhalen die tante Jos altijd vertelde, liggen toch wat anders… 

Trailer - Tante Jos

Deze browser wordt door Spotify helaas niet ondersteund. Probeer het in een andere browser of download Spotify voor desktop.

Het kamp van mijn oma

"Deze podcast gaat over mijn oma. Ze is 81, ze dementeert en altijd als ik langskom vertelt ze dezelfde verhalen. Verhalen over 1942, toen ze klein was en vastzat in een Jappenkamp in Indonesië. Als ik haar moet geloven was dat een tijd vol spelen, trots en plezier. Ze ging stiekem slootje springen en kende overal de weg. Dat lijkt in niets op wat ik mij voorstelde bij een gevangenenkamp. Gek, maar ja, zij weet toch zeker wel het beste wat zich daar in “haar kamp” heeft afgespeeld? Ik wil nu weten hoe het daar echt was. Wat heeft zij gezien, gehoord, gevoeld en hoeveel draagt ze daar nu nog van met zich mee?"

75 jaar na de bevrijding neemt Robin Peters je in Het kamp van mijn oma mee in een Jappenkamp, door de ogen van een kind.

 

Trailer - Het kamp van mijn oma

Deze browser wordt door Spotify helaas niet ondersteund. Probeer het in een andere browser of download Spotify voor desktop.

Toen was ik 12

Toen was ik 12 is een podcast van Willem Wever waarin spannende verhalen worden verteld die echt gebeurd zijn. Want soms ben je, zonder dat je het weet, onderdeel van een grote gebeurtenis uit de Nederlandse geschiedenis.

In deze aflevering hoor je het verhaal van Nora. In de Tweede Wereldoorlog, wordt ze vastgezet in een Jappenkamp in Nederlands-Indië. De omstandigheden in het kamp zijn slecht. Er is bijna geen eten, heel weinig water en veel mensen worden ziek. Ook de moeder van Nora wordt ziek. Zo ziek, dat ze uiteindelijk overlijdt, net voordat het kamp in augustus 1945 wordt bevrijdt. Nora overleeft de oorlog gelukkig wel, net als haar vader.

Toen was ik 12 - Opgesloten in een Jappenkamp

Deze browser wordt door Spotify helaas niet ondersteund. Probeer het in een andere browser of download Spotify voor desktop.