Het is de grootste goudroof uit de Britse geschiedenis en wordt ook wel ‘de misdaad van de eeuw’ genoemd. De nieuwe crimeserie The Gold vertelt het waargebeurde verhaal van de legendarische roofoverval uit de jaren tachtig.

Op 26 november 1983 overvallen zes gewapende mannen het waardetransport depot van verzekeringsmaatschappij Brink’s-Mat in de buurt van Heathrow. De overval is oorspronkelijk bedoeld als een eenvoudige inbraak. Maar, het wordt een legendarische gebeurtenis wanneer de dieven per toeval op een enorme schat stuitten. Ze gaan ervandoor met 26 miljoen pond aan goudstaven. 

The Gold 

Dit bijzondere, waargebeurde verhaal leent zich perfect voor het grote scherm. Met een cast van bekende Britse acteurs, waaronder Hugh Bonneville, Jack Lowden en Dominic Cooper, brengt de serie het kat-en-muisspel tussen de recherche, de heler en de sluwe advocaat tot leven. 

De zesdelige serie The Gold gaat niet alleen over de overval, maar voornamelijk om wat er daarna gebeurt. De serie onderzoekt de strategieën van de onderwereld in Zuid-Londen en het politieonderzoek dat na de overval volgt.  

Daarnaast vertelt The Gold ook persoonlijke verhalen van de mensen die bij de overval betrokken zijn. Het is een boeiende mix van een detectiveverhaal en feitelijke gebeurtenissen, waardoor het drama rond de goudroof nog interessanter wordt.  

The gold, man met bivakmuts op

Waar is het goud nu? 

Hoewel de politie jarenlang onderzoek doet en er veel mensen worden gearresteerd, blijft een groot deel van het gestolen goud onvindbaar. De slimme criminelen smelten het goud snel om en brengen het terug op de markt voordat de autoriteiten kunnen ingrijpen. Hierdoor verdwijnt het goud in de economie en circuleert het mogelijk zelfs in alledaagse sieraden. 

Terwijl de rook van de overval langzaam optrekt, blijft de grote goudroof van Heathrow een van de meest intrigerende mysteries uit de Britse misdaadgeschiedenis. Het verhaal van een onverwachte schat, slimme criminelen en een eindeloze jacht op gerechtigheid zal nog lang een onderwerp van gesprek zijn.  

De laatste afleveringen van The Gold zijn te zien op 16 maart om 22:30 en 23:25 bij KRO-NCRV op NPO 2. De eerdere afleveringen zijn terug te kijken op NPO Start.