De werkdruk onder priesters in Nederland blijft toenemen. Een burn-out is ook in deze beroepsgroep geen zeldzaamheid. Drie priesters over werkdruk, roeping en het gevoel altijd aan te moeten staan. 

Priesters in Nederland maken overuren. Sommigen zijn zo aan het eind van hun Latijn dat ze in een burn-out terecht (dreigen te) komen. En de werkdruk blijft toenemen, door kerksluiting en schaalvergroting. Daarover doet een wrang grapje de ronde: ‘Vroeger kreeg een priester er een kapelaan bij als hij zestig werd, tegenwoordig krijgt hij er een parochie bij.’ 

ton_in_de_auto
huisbezoek

Kruispunt volgt drie priesters. Ton Huitink is verantwoordelijk voor een van de grootste parochies in Nederland, David van Dijk raakte in een burn-out kort nadat hij pastoor werd en oud-pastoor Theo van Osch koos voor een leven als kluizenaar.

 David van Dijk
Kluizenaar Theo van Osch

Ze hebben geen partner die hen bijtijds een halt toeroept, geen vakbond die hun belangen behartigt. Hun pensioenleeftijd is 75 jaar. Ze vertellen over werkdruk, hun roeping en het gevoel altijd aan te moeten staan. 

Bekijk de uitzending terug

Elke week inspiratie in je mailbox

Schrijf je in voor de KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief