Bidden is niet genoeg

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Kruispunt worden vier bevlogen christelijke klimaatactivisten gevolgd. Bidden is voor deze christenen niet genoeg. Regelmatig blokkeren ze met vele andere duizenden mensen de A12 om aandacht te vragen voor de klimaat- en ecologische crisis.

‘Onze acties zijn tegendraads en komen in botsing met de autoriteiten. Dat is het risico dat we nemen’, vertelt actievoerder Margriet Bos. Een aantal jaren geleden vroeg zich af waarom juist christenen niet vooroplopen in acties voor het klimaat en begon de organisatie ‘Christian Climate Action Nederland’. 'Voor mij is demonstreren een onderdeel van het volgen van Jezus', zegt Margriet die bij grote demonstraties op de A12 in een drumband speelt.

A12 protest
Frans Wils

'Voor mij is demonstreren een onderdeel van het volgen van Jezus'

Margriet Bos

De blokkades zijn nu voorlopig opgeschort, omdat in de Tweede Kamer een motie is ingediend om fossiele subsidies af te bouwen.

Hoe inspireert het geloof deze christelijke klimaatactivisten om actie te voeren? Wat denken ze te bereiken met burgerlijke ongehoorzaamheid? En hoe rechtvaardigen ze hun strafbare acties die andere duperen?

Bekijk de aflevering terug

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg