De Nederlandse Parijzenaar Philip Freriks zat op 15 april 2019 gekluisterd aan buis te kijken hoe de brand in de Parijse Notre Dame zich voltrok. Nu, vijf jaar later, loopt hij door zijn geliefde Parijs en vertelt Freriks over de rol die de, uit de as herrezen, beroemde kathedraal in het leven van de Parijzenaars speelt.
Brand in de Lichtstad
Ruim vijf jaar na de brand heropent de Parijse Notre Dame met veel grandeur haar kerkdeuren op 7 en 8 december. De hele wereld keek mee naar de vernietigende vlammen die uit het dak van de beroemde kathedraal sloegen. Meteen na de brand beloofde de Franse president Macron dat de Notre Dame weer zou herrijzen in oude glorie.
'Iedereen herinnert zich het moment dat de torenspits naar beneden viel'
Flaneren met Freriks
De Nederlandse Parijzenaar Philip Freriks zat op 15 april 2019 gekluisterd aan buis te kijken hoe de ramp zich voltrok. Op alle Franse zenders was de brand live te zien. "Iedereen herinnert zich ook het moment dat de torenspits naar beneden viel. Duizenden mensen stonden te huilen en waren in shock".
Wandelend door zijn geliefde Parijs vertelt Freriks over de rol die de beroemde katholieke kathedraal in het leven van de Parijzenaars speelt en waarom het zo’n enorme trekpleister is voor de vele toeristen die jaarlijks de lichtstad bezoeken. "De Notre Dame, is het hart van Frankrijk. Alle afstanden in Frankrijk worden gerekend vanaf de Notre Dame."
Parijse Pijn
Een andere bekende Nederlander in Parijs is kunsthistoricus Wilfred de Bruijn. Hij had tranen in zijn ogen toen hij zag welke verwoesting de brand aanrichtte en hoe Parijzenaars aan de voet van de Notre Dame zich moed inzongen. De Bruijn: "Hoe een gebouw, het decor van Parijs met zoveel historische betekenis, zo’n emotionele plek in je hoofd kan hebben".
Deuren weer open
Kruispunt spreekt verder met Camille Meyer, presentator van Radio Notre Dame, die samen met haar radiocollega’s non stop verslag deed van de ramp. En met kinderboekenschrijfster Anne Sophie Chauvet. Zij schreef een boek over de brand, die ook op kinderen grote indruk maakte. Beide Françaises zijn zielsblij dat de beroemde kathedraal haar deuren weer opent voor gelovigen en niet-gelovigen.