Naast de schapen, het paard en de varkens komen er twee nieuwe boerderijbewoners bij: ganzen! De deelnemers hebben een prachtig hok gemaakt voor twee nieuwe diertjes: Gijs, ook wel de Bonte en Pien, de Witte Dame.

Een nieuwe opdracht

De kandidaten in Nieuwe Boeren krijgen de opdracht van echte boeren Arnold en Rianne om een ganzenverblijf te maken. Ganzen op de boerderij. Hoe zit dat precies? Naast de tips & tricks van onze echte boeren hebben de kandidaten een boerenbijbel ontvangen. Hier staat alles in wat ze moeten weten, ook over de ganzen.

Je kunt ze makkelijk drijven en jullie zijn met mensen genoeg, dus dat moet lukken.

Boer Arnold

Zit er misschien een echte boer in jou? Of ben je gewoon nieuwsgierig geworden naar deze snoezige dieren? Ganzen kan je ook houden als huisdier.

Wat heb ik nodig om ganzen te houden?

  • Afrastering

Het is aan te raden dat ganzen’s nachts in een gesloten afrastering zitten. Zo kan een wild dier zoals een vos niet bij de dieren. Om ganzen van het erf in de afrastering te krijgen, kun je ze opdrijven.

  • Weide

Ganzen zijn graseters en hebben dus een wei nodig. Vanwege de grote hoeveelheden mest die ze produceren, is voor een paartje een grasveld van minimaal honderd vierkante meter nodig!

  • Voedsel

Naast gras eten ganzen gemengd graan, andijvie, wortel en eventueel een kleine hoeveelheid brood.

  • Legnest

Boer Arnold: “Een gans kan niet springen”. Dus zorg er altijd voor dat je een

laag legnest hebt. Geef ze wat kippengrit en een hoopje bouwzand waar ze het hele jaar door bij kunnen.

  • Vijver

Een voor de hand liggende, maar belangrijke: de ganzen moeten ook een plek hebben waar zij zich kunnen badderen, paren en wegvluchten. Dit hoeft geen grote vijver te zijn.

  • Waterbak

Wist je dat, ondanks dat ganzen gebruikmaken van een vijver, ze vijverwater niet drinken? Zet daarom voor de dieren waterbakken neer. Let op: dat je het water dagelijks ververst.

  • Overkapping

Ganzen kunnen zonder een schuilgelegenheid. Al vinden zij het wel prettig als ze kunnen schuilen voor de zon, regen of kou.

Pien en Gijs Nieuwe Boeren

Waarom ganzen houden?

Dat het leuke dieren zijn om te houden, begrijpen we. Maar waarom zijn we van ganzen gaan houden? Van oorsprong werden ze vroeger gebruikt als ‘waakhond’. Het is wellicht niet het eerste beeld waar je aan denkt als je aan deze snoezige beesten denkt, maar je begrijpt wat we bedoelen. Al 3000 tot 4000 jaar geleden gebruikten bijvoorbeeld de oude Grieken ganzen om hun tempels te bewaken. Ook dichter bij huis zagen we hoe deze dieren op de boerderij werden ingezet. Zo werd in het oosten van Nederland de gans tot de 20ste eeuw gebruikt als grazer, waker en natuurlijk voor voedsel. Maar ook hun eieren en dons kwamen goed van pas. Nu worden ze vooral nog voor de hobby gehouden.

Een ganzenverblijf

Wil je weten of het de kandidaten is gelukt een goed ganzenverblijf te maken? Met onder andere een vijver en een nestgelegenheid?

Kijk dan hier de aflevering!

Meer boerenwijsheden van Arnold en Rianne?

Onze echte boeren willen niet alleen de deelnemers veel leren over de boerderij en de dieren. Maar ook jou brengen ze graag meer bij over kippen, schapen en koeien. Wist jij bijvoorbeeld dat koeien koppige dieren zijn?
Boeren Arnold en Rianne delen hier meer boerenwijsheden.

NB Arnold en Rianne

Denk jij nu alles te weten over ganzen?

Speel mee met onze Nieuwe Boeren-quiz

Meer zien van Nieuwe Boeren?

Kijk dan elke donderdag om 20.30 uur naar NPO 1!

Wil je meer buiten thema's?

Wij bundelen voor jou interessante tips, verhalen en video's.