Een nieuwe start in Amersfoort

In de Amersfoortse wijk Vathorst is alles nieuw. Waar twintig jaar geleden nog koeien door de weide graasden staan nu nieuwe huizen, scholen en de Kruispunt-kerk. Dominee Pim Brouwer heet Petrus in het land welkom en geeft een rondleiding door Vathorst. 

De Kruispunt-kerk staat er nog maar een paar jaar, deze nieuwbouw-kerk wordt elke zondag drukbezocht. Zo’n duizend mensen komen hier wekelijks samen, bestaande uit drie kerkgemeenschappen, een situatie die steeds meer in Nederland voorkomt. Kerken die decennialang gescheiden waren trekken weer samen op.

De nieuwe Kruispunt-Kerk in Amersfoort Vathorst

Nieuwe start

Pim Brouwer is de dominee van de Kruispunt-kerk. De jonge dominee neemt ons mee in de wijk, waarbij hij zich hardop afvraagt of de nieuwheid van de wijk geen schijn is. 'Het nieuws wat wij bouwen, gaat vaak ten koste van iets anders', aldus Pim. 'Er zijn al nieuwe huizen te vinden die alweer te koop staan, omdat men elkaar de tent uit vocht'. Hij wenst mensen toe dat ze ooit écht opnieuw kunnen beginnen, zonder de last van het verleden: een nieuwe start.

'Het nieuws wat wij bouwen, gaat vaak ten koste van iets anders'

Pim Brouwer
Taalles in Amersfoort
benefietdiner

In De Taalkamer van de kerk worden mensen met een migratieachtergrond geholpen bij het maken van hun nieuwe start met taallessen. Marjon Snel helpt statushouders in de wijk op een speelse de Nederlandse taal bij te brengen. Naast het leren van de taal is het ook een plek waar ze zich kunnen uitten.

Petrus schuift ook aan bij een benefietdiner, een initiatief van jongeren die naar Roemenië gaan om te helpen in Roma-wijken om levensomstandigheden te verbeteren, zij hebben sponsoring nodig. Een nieuwe start in Amersfoort Vathorst.

Bekijk de uitzending terug