Mensen betrekken bij de natuur en de schepping

Jac Meter organiseert excursies voor gemeenteleden om bewustwording en liefde voor de natuur bij te brengen. Dit keer bezoekt hij met gemeenteleden een boerderij in Putten. Het belang van natuurinclusieve landbouw wil hij graag vertellen.

De gereformeerde kerk in Putten is lid van de GroeneKerk, een initiatief waar kerken zich bij aan kunnen sluiten om te verduurzamen. Jac Meter is er trots op om als enige kerk in Putten daar lid van te zijn. Vanuit de kerk organiseert hij excursies waarmee hij mensen wilt betrekken bij de natuur en de schepping. Jac bezoekt met gemeenteleden een boerderij om het bewustzijn te vergroten over biologische landbouw.

‘Als wij de wereld niet leefbaar maken voor elkaar, dan valt er niet meer te leven’

Jac Meter

Tussen de koeien in de stal staat Jac te vertellen over het leven op de boerderij. Veel mensen weten niet of nauwelijks wat er zich in de bio-industrie afspeelt. Zo worden kalfjes alleen maar geboren omdat er anders geen melk is, varkens leven in een hele kleine ruimte. Veel mensen schrikken daarvan als ze het horen want weinig mensen weten dat het er zo aan toe gaat op boerderijen. 

Jac Meter Petrus in het land
Koe Petrus in het land

Het weiland van een boerderij waar biologisch te werk wordt gegaan is veel gezonder, daar zit veel meer leven in de bodem zoals wormen. De koeien op een biologische boerderij lopen vooral buiten in de wei. Als de koeien in het voorjaar weer naar buiten mogen is dat 'één grote vreugde', zegt Jac. 'Ze huppelen allemaal over het gras, een moment om van de schepping te genieten.'

De kerk kan een belangrijke rol spelen over hoe de mens met natuur en milieu om gaat. Een andere kijk op de natuur is nodig om een groter verantwoordelijkheidsgevoel te creëeren. 'De natuurvolken die vroeger simpel genoemd werden, hebben ons al geleerd dat wij niet alleen kunnen nemen maar soms ook moeten geven aan de natuur', aldus Jac.

Bekijk hier deze aflevering

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg