Protestanten in katholiek Tilburg: Wij zijn kleuriger dan ooit

In het katholieke Tilburg staat de protestantse Opstandingskerk, met leden afkomstig uit alle windstreken van Nederland én daarbuiten. Sietske Blok is dominee van dit kleurrijke gezelschap. Ze beseft dat al deze verschillen samen ook lastig kunnen zijn. 'Maar de kunst is om elke kleur er te laten zijn. Naast elkaar, in verbondenheid.' 

‘We worden kleiner maar misschien zijn we wel veelkleuriger dan ooit’, zegt dominee Sietse Blok. In de Opstandingskerk komen namelijk mensen uit allerlei delen van de wereld. Chinese, Indonesische en Antilliaanse gemeenteleden kleuren met hun achtergrond de gemeenschap. Niet alleen afkomst kleurt de kerk, ook mensen die homo, trans of bi zijn, jong en oud, hoog- of laagopgeleid én katholieken komen in de kerk.

Dominee Sietske Blok in de Opstandingskerk
Sjoukje en de cursisten met hun kleurrijke schilderijen

Gemeenteleden Jessica Hagoort en Sjoukje Gniewyk geven op hun eigen, creatieve wijze kleur aan het geloof. Jessica neemt ons mee in de kunst van het liturgisch bloemschikken. Met bloemen en planten beeldt ze Bijbelverhalen uit, materiaal, vorm, kleur en soorten zijn de kleuren op haar palet.

Sjoukje geeft elke zaterdag een schildercursus in de Opstandingskerk, de deelnemers maken kleurrijke schilderijen en beelden daarmee Bijbelse verhalen uit. ‘Het is een creatieve manier om elkaar te leren kennen’, vertelt één van de cursisten.

‘Laat vooral zien wie je bent, en wat je kleur is.'

Dominee Sietske

De protestantse gemeente in Tilburg laat zien hoe je kleurrijk kunt zijn, ook al is het een kleine gemeenschap. Je mag er jezelf zijn. Of zoals dominee Sietske zegt: ‘Laat vooral zien wie je bent, en wat je kleur is. We zijn elkaar gegeven, we horen bij elkaar.’ 

Bekijk de uitzending terug