Uit onderzoek van Propaganda blijkt dat de beslissing om jongeren te laten dansen met Janssen helemaal niet in de context van OMT-adviezen tot stand is gekomen, zoals demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge doet geloven. Een kapotte koelkast vol Janssenvaccins in Nieuwegein zorgde voor het besluit om jongeren een vrijbrief te geven om te gaan stappen.

Janssen-vaccin

Op 2 juni adviseert de Gezondheidsraad het Janssen-vaccin niet langer in te zetten voor jonge Nederlanders. Er is een minimale kans op een bijwerking en bovendien is de voorraad van meer effectieve vaccins groot genoeg. Aanvankelijk volgt het demissionaire kabinet dat advies. Toch wordt nog diezelfde maand een telefoonnummer geopend waarnaar wie dat maar wil kan bellen om een vaccinatie met Janssen te laten zetten. Vooral jongeren maken daar massaal gebruik van. Niet in de laatste plaats omdat ze direct na de prik een QR-code krijgen, waarmee ze de nacht in kunnen duiken. Wat is er gebeurd tussen het advies van de Gezondheidsraad en Dansen met Janssen in? 

Koelkast vol Janssenvaccins

In de middag van 7 juni springt in Nieuwegein een waterleiding en ontstaat kortsluiting in een vaccinatielocatie van de GGD Utrecht. Een koelkast vol Janssenvaccins dreigt te bederven. Van het RIVM komt groen licht om de vaccins weg te geven aan wie ze maar wil, ongeacht de toen geldende leeftijdsgrenzen. Na berichten in WhatsAppgroepen staan binnen de kortste keren duizenden jongeren voor de deur. “En dat in een tijd dat er best wel veel kritiek was”, zegt GGD-directeur Jaap Donker in de uitzending van Propaganda“We waren geraakt door alle positieve reacties."

Dansen met Janssen

Daags erna stapt Donker met de ervaringen uit Nieuwegein naar Den Haag en wijst hij op de kansen die het Janssen-vaccin kan bieden in het verhogen van de vaccinatiegraad. Het ministerie van Volksgezondheid snakt zelf ook naar goed coronanieuws en voert de maatregel binnen twee weken door. Het motto Dansen met Janssen is geboren. Daarmee zijn jongeren op grote schaal misleid, zegt epidemioloog Amrish Baidjoe in KRO-NCRV’s Propaganda vanavond. Jongeren kregen zo van het demissionaire kabinet een vrijbrief om te gaan stappen. Beschermd of niet. Binnen drie weken werden de versoepelingen teruggedraaid. 

Reactie Ministerie van VWS

Toen we het Ministerie van Volksgezondheid belden voor een reactie op camera, kregen we die niet. Bij onder meer RTL Nieuws lazen we vanochtend wel een reactie. Volgens de minister is er geen verband tussen de koelkast en Dansen met Janssen. Wat de oorzaak dan wel kan zijn geweest, is er niet bij verteld. 

Propaganda, donderdag 23 september om 21.00 uur bij KRO-NCRV op NPO 3.