Topmodel kan niet tegen licht: 'Een cameraflits doet pijn'

De zon is de meest krachtige lichtbron die er is, maar niet iedereen is daar even blij mee. Dat geldt ook voor topmodel Xueli Abbing. Ze is geboren met albinisme en kan hierdoor slecht tegen licht.

Erfelijke aandoening

Albinisme is een erfelijke aandoening waarbij er onvoldoende of geen pigment (melanine) wordt aangemaakt in de ogen, de huid en het haar. Iemand met albinisme heeft soms een lichte kleur van de huid, de ogen en/of de haren. Daarnaast heeft Xueli Abbing door haar albinisme ook last van een oogafwijking.

Lichtschuw door albinisme

'Hierdoor zie ik slechter', legt Abbing uit. 'Ik zie bijvoorbeeld geen diepte en ben lichtschuw, dat wil zeggen dat ik niet tegen licht kan. Mijn ogen laten vaak te veel licht toe.' Toch is Abbing ergens ook blij met haar albinisme. 'Het voordeel is dat ik uniek ben', vertelt ze.

Uniek is Abbing zeker. Ze is goodwill ambassadeur in de strijd tegen racisme en discriminatie voor VN-organisatie Unesco en schitterde als model onder andere in Vogue Italia. Werken als model is overigens wel behoorlijk pittig als je albinisme hebt. De felle flitsen van een camera zijn allesbehalve fijn voor Abbing.

'Als ik een flits zie, kijk ik het liefst weg vanwege de pijn'

Golden hour

'Als ik een flits zie, kijk ik het liefst weg vanwege de pijn. Na een dag shooten ben ik hartstikke moe', vertelt Abbing. Als ze thuiskomt doet ze direct haar gordijnen dicht, zodat er zo min mogelijk licht binnenkomt. 'Ik leef in het donker, dat vind ik fijn', zegt het model.

Abbings favoriete moment van de dag is golden hour, het uur voor en na zonsopkomst. 'Rond die tijd is de zon net weg en is het niet pikkedonker. Zo kan ik ook nog wat zien', vertelt Abbing. Door de juiste lichtbalans tijdens golden hour heeft het model het beste zicht met de meeste details. 'Als de zon er is, zie ik heel weinig details. Tijdens golden hour zie ik mijn geliefde Rotterdam een stuk beter.'

Aflevering: Verlicht Nederland

Benieuwd naar het hele verhaal van Xueli Abbing en andere interessante verhalen over de effecten van licht op mens en natuur?

In de documentaireserie Ruimteschip Aarde  neemt André Kuipers je mee op ontdekkingsreis om de schoonheid & kwetsbaarheid van ons land te laten zien. De serie geeft een unieke blik op Nederland, met natuurbeelden, nooit eerder vertoonde ruimtebeelden en verhalen van natuurliefhebbers.

Ruimteschip Aarde - Licht