Zo steun je iemand die rouwt: 10 uitspraken die altijd goed zijn

Rouw, een intiem en persoonlijk onderwerp waar we deze week ook Rowan over spreken in het interview over haar stilgeboorte. Wanneer een dierbare van je rouwt, is het vinden van de juiste woorden een uitdaging. Daarom wordt er vaak niets gezegd of blijft het bij een ‘gecondoleerd’ terwijl je nog veel meer wil zeggen. No worries babe, wij vertellen je precies hoe je jouw steun het best kunt bieden.

Jij weet natuurlijk het beste hoe jouw vriendin, familielid of collega is en wat diegene wil horen. Maar mocht je even niet op de woorden komen, dan hebben we hier tien uitspraken voor je die altijd goed zijn.

 

  1. “Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen, maar ik vind het echt heel erg voor je.”
  2. "Ik ben er voor je, is er iets wat ik kan doen?"
  3. “Hij/zij was heel bijzonder en jullie hebben prachtige herinneringen opgebouwd samen.”
  4. “Het is onbeschrijfelijk hoeveel pijn dit verlies zal doen, ik leef met je mee.”
  5. “Wat een groot verlies. Ik denk aan je.”
  6. “(naam) zal altijd bij ons zijn. In hoofd en hart.”
  7. “Ik hoop dat over een tijdje de mooie herinneringen je weer doen lachen.”
  8. “Neem de tijd om te rouwen op jouw manier. Ik ben hier wanneer je me nodig hebt.”
  9. “Wat een gemis. Mijn favoriete herinnering aan (naam) is…”
  10. “Dit zal een ontzettend lastige tijd voor je zijn. Ik denk aan je.”

 

Zit hierboven geen uitspraak voor je bij? Zeg dan simpelweg wat je denkt. Het allerbelangrijkste: laat van je horen. Je specifieke woorden zijn minder belangrijk dan het gebaar. Wanneer je van je laat horen, is het al snel goed. Dus go show some love & support! Je zal merken dat het dankbaar ontvangen wordt.

 

Als je meer wilt doen

Wil je graag dat stapje extra zetten om steun te bieden? Toon dan initiatief. Hoe ver je daarmee gaat, hangt af van jouw naaste en kun je afstemmen. Een belletje, bloemetje of koken en langsgaan, het zijn voorbeelden van manieren waarop je kunt laten zien dat je er bent. Vóór het afscheid kun je aanbieden te helpen met praktische zaken. Ná het afscheid kun je blijven checken hoe het gaat. Vaak wordt na een dienst al vergeten dat iemand nog rouwt en kan een attent gebaar nog belangrijker zijn.

 

Op donderdag 8 september om 16.00 uur komt het interview met Rowan online op ons YouTube kanaal. Een interview om niet te missen, kijken dus!