We kennen Instagram als een plek waar je inspiratie op kan doen voor je volgende gezonde maaltijd en af en toe eens naar een foto van Kim Kardashian kijkt. Maar afgelopen week werden er ook de Iraanse verkiezingen uitgevochten.

Iraanse vrouwen maken een selfie in het stemlokaal. Foto: ANP

Het heetst van de strijd

Vorige week gingen de Iraniërs naar de stembus en verkozen Hassan Rouhani tot hun president. Er ging een verhitte verkiezingsstrijd aan vooraf, die grotendeels uitgevochten werd op Instagram. En dat is best wel bijzonder in een land waar Facebook geblokkeerd wordt en vrouwen gesluierd over straat moeten. The New York Times maakte er dit fascinerende filmpje over, waarin je ziet hoe de lijsttrekkers het tegen elkaar opnamen.

Even een opfrisser

De politieke situatie in Iran is een beetje een ver-van-je-bed-show, dus eerst even een opfrisser voor de mensen die de Iraanse verkiezingen niet nauwlettend gevolgd hebben. Het ging voornamelijk tussen Hassan Rouhani - die er al een termijn als president op heeft zitten - en Ebrahim Raisi. Rouhani staat bekend als een gematigde kandidaat, die een liberale koers wil varen. Raisi is het tegenovergestelde: een ultraconservatieve geestelijk leider. Bij de verkiezingen kozen bijna 23 van de 40 miljoen stemmers voor Rouhani.

Likes van de jonge kiezers

Instagram is erg populair in Iran en het medium werd de afgelopen maanden vooral door politici ingezet om de stem van jonge kiezers binnen te halen. En dat is een belangrijke groep in Iran, want één derde van de kiezers is onder de dertig. Beiden kandidaten beseften zich dat dondersgoed en maken gretig gebruik van Instagram. Dit is natuurlijk niets nieuws, maar het is fascinerend dat het gebeurt in een land dat Facebook en Twitter geblokkeerd heeft in 2009 en dat het gedaan wordt door een kandidaat als Raisi, die een paar jaar geleden social media nog ‘onislamitisch’ noemde.

Foto’s in gebed

Inmiddels hebben ze Instagram omarmd, zo erg zelfs dat Jesse Klaver nog jaloers kan zijn op de beelden die Hassan Rouhani op Instagram zette. Bijvoorbeeld van een zaal tijdens een van zijn toespraken, vol uitzinnige aanhangers. En niet alleen de liberale kandidaat gebruikt Instagram, ook de ultraconservatieve Raisi post er vrolijk op los. Zo zet hij plaatjes met religieuze teksten en foto’s van zichzelf in gebed op zijn Instagram. Daarnaast livestreamed hij zijn toespraken en probeert hij zichzelf te profileren als een gematigde gelovige.

De grote vraag is nu natuurlijk: wordt de internetvrijheid werkelijk uitgebreid of is dit slechts een slimme verkiezingsstrategie?