Kamperen lijkt deze zomer populairder dan ooit. Maar wat als je voorheen altijd neerstreek op een zonnebed in een all-inclusive resort en de kneepjes van het vak (nog) niet kent? Wat zijn de do’s en don’t van een doorgewinterde kampeerder? The Guardian zet deze handige tips op een rij!

WILD-REESE-WITHERSPOON

Met de komst van het coronavirus zijn internationale tripjes, volle hotels en afgeladen bungalowparken misschien minder aantrekkelijk dan andere jaren. De tent wordt onder een laag stof op zolder tevoorschijn getoverd en de verkoop van gaspitjes is met driehonderd procent gestegen bij Halfords UK. Voor de beginners onder ons kan kamperen echter meer stress dan plezier opleveren, maar met deze adviezen ga jij voorbereid op pad.

#1. Zorg voor genoeg ruimte

Koop een tent die bedoeld is voor een persoon extra, dan het aantal mensen waarmee je daadwerkelijk in de tent gaat overnachten. "Dan kun je ook je spullen nog kwijt", zegt James Warner Smith van Cool Camping. Vaak zijn tentjes precies op maat gemaakt, dus koop je een tent voor twee personen, dan betekent dat precies twee personen en niets extra's.

It will be fun they said

#2. Geen liefhebber van blikvoer? Bereid je voor! 

"Er heerst nog altijd een misvatting dat kamperen gepaard gaat met drinken van lauw bier en eten van bonen uit blik", zegt Shell Robshaw-Bryan van Camping with Style. Nergens voor nodig, volgens haar. Zolang je maar wel goed voorbereid op pad gaat. Curries zijn bijvoorbeeld een handige maaltijd om ingevroren mee te nemen. Mocht er nu een supermarkt in de buurt zijn, dan is het slim om vooral eenpansgerechten de koken. Een driegangenmenu op een gaspitje is niet aan te bevelen. Belangrijk: vergeet geen reserve gasfles! 

Lees ook:

#3. Geen auto? Lichtgewicht is het sleutelwoord! 

Het hebben van een auto maakt nogal een verschil wanneer je gaat kamperen. Maar, een auto is zeker geen vereiste om met je tent op pad te gaan. Zorg voor een lichtgewicht tent en neem vooral niet teveel spullen mee. Alles wat je meeneemt zul je zelf moeten sjouwen, dus minimaal inpakken ga je jezelf dankbaar voor zijn. 

Bring the whole bar

#4. Toiletteren in het wild

Mocht je echt all the way gaan, en ergens - waar dat legaal is - gaan wildkamperen zal er toch echt een moment komen waarop je ergens je ontlasting moet lozen. Kampeerexpert Becky Angell heeft als tip: doe dat in een kuil. Het kan handig zijn om daar een klein schepje voor mee te nemen. Mocht je geen zin hebben om een gat in de grond te graven dan kunnen biologisch afbreekbare hondenpoepzakjes uitkomst bieden. En, voor het afvegen: toiletpapier in de buitenlucht achterlaten is niet heel milieuvriendelijk. Gooi dat ergens weg in een afvalbak, of gebruik bladeren, zegt Nick Hayes. 

#5. Niet teveel willen 

Misschien vraag je je af wat je dan zoal gaat doen als je aan het vertoeven bent in de natuur met een onderkomen in de vorm van een tent. "Soms is de beste manier om je tijd te gebruiken om even helemaal niets te doen." En, mocht je je echt gaan vervelen, grijp dan eens terug op een ouderwets potje kaarten.