Zes jaar geleden deed de 25-jarige Mutlu Kaya als zangeres mee aan Turkey’s Got Talent. Haar deelname was een succes en ze maakte grote kans op een finaleplek. Zover kwam het niet, want een jaloerse man kon Mutlu’s succes niet verkroppen en schoot Mutlu door haar hoofd. Ze overleefde de aanslag, maar belandde in een coma. Ze kon niet meer lopen en praten.

Mutlu Kaya

‘Ik maak jullie helemaal kapot’

“Midden in de nacht werd ik wakker en ging ik water drinken”, vertelt Mutlu. “Ik at chocola en hoorde mijn telefoon. Er kwamen steeds berichtjes binnen.” De berichtjes waren van de man die haar bedreigde: ‘Kom naar buiten, dan maak ik alleen jou dood. Anders kom ik je hele familie vermoorden. Ik maak jullie helemaal kapot.’

Overstuur ging Mutlu naar buiten. “Ik dacht: Ik ga naar buiten, dan vermoordt hij me maar. Dan ben ik af van deze marteling, van zijn bedreigingen”, vertelt Multu tegen Margriet. Ze werd vastgepakt om tegen haar zin in meegenomen te worden. “Ik heb hem gesmeekt. Ik zei: In godsnaam, doe het niet. Ik wil niet mee, ik ga niet mee.” Ze vertelt dat hij een pistool pakte en het midden op haar hoofd zette. Maar het wapen ging niet af. “De kogel kwam er niet uit.”

Ik zei in mezelf: Dilek, red me

Op de vlucht

Mutlu wist te vluchten en ging naar het huis van haar oudere zus Dilek. De dader bleef schieten. “Toen ik de deur dichtdeed raakt een kogel mijn hoofd. Ik zakte daar in elkaar”, vertelt Mutlu. Doordat de kogel haar hersenen raakte, kon ze niet meer lopen. “Ik zei in mezelf: Dilek, red me. Alsof ze mijn stem hoorde, zei ze: Wees niet bang. Ik zal je redden.” Daarna verloor ze haar bewustzijn.

Achter deze deur probeerde Mutlu te ontkomen aan de kogels, maar ze werd toch geraakt.

Ik hield niet van hem en wilde niet trouwen. Maar hij was geobsedeerd

‘Hij wilde zijn zin doordrijven’

Mutlu zat bomvol ambitie: ze ging naar de universiteit en wilde onafhankelijk zijn. Voor de beroemdheid deed ze het niet, ze wilde alleen de wedstrijd winnen. “Daar heeft ze een hoge prijs voor betaald”, vertelt een van Mutlu’s zussen aan Margriet.

“Ik had dromen”, vertelt Mutlu. Die dromen werden verstoord door de dader die haar neerschoot. Hij wilde met haar trouwen, maar Mutlu weigerde. “Ik hield niet van hem en wilde niet trouwen. Maar hij was geobsedeerd. Zo zijn de meeste mannen hier. Als hij met je wil trouwen, zul je wel moeten. Hij wilde zijn zin doordrijven.” Toen hij niet kreeg wat hij wilde, bedreigde hij Mutlu en schoot haar neer. “Hij zei altijd tegen mij: Mutlu, of je bent van mij of van de zwarte aarde. Ik maak je invalide, zodat je thuis komt te zitten. Niemand anders mag je krijgen, alleen ik.”

Lees ook:

Mutlu is niet de enige die slachtoffer is van vrouwengeweld in Turkije. Zo’n 37% van alle Turkse vrouwen is vroeg of laat slachtoffer van huiselijk geweld. Dat ligt ver boven het Europese gemiddelde van 25%. Ook de lijst van jonge vrouwen die vermoord zijn wordt steeds langer, het gaat hier alleen nog maar over geregistreerde gevallen. Als de daders al gepakt worden, krijgen ze vaak lage straffen.

Nog een trauma

Ook Mutlu’s oudere zus Dilek werd slachtoffer van vrouwengeweld. Ze werd doodgeschoten door haar vriend. “Wij als familie hebben twee ernstige trauma’s doorgemaakt. Dat kun je bijna niet moeilijk of pijnlijk noemen, want de pijn zit heel diep. Daar zijn geen woorden voor”, zegt een van Mutlu’s zussen.

Multu’s vermoorde zus Dilek Kaya

“Het is de zaak van alle vrouwen”

Toch is er kracht bij de familie Kaya. “Dilek Kaya is dood, Mutlu Kaya heeft nu een trauma. Ze is niet zelfstandig, maar ze vecht. Dat heeft ons extra kracht gegeven. Want we willen niet dat er nog meer Dileks en Mutlu’s, Ayse’s en Fatma’s doodgaan”, vertelt een zus van Mutlu. “Wij zullen onze zaak nooit opgeven, want het is niet alleen onze zaak. Het is de zaak van alle vrouwen.”

Met ijzeren discipline ging Mutlu verder. Ze leerde weer zitten, staan, lopen en praten. Iedere dag weer een stukje beter, zelfs met zingen. “Ik push mezelf heel erg. Elke dag schreeuw en roep ik. Mijn zus Songül laat me ook oefenen. Maar ik merk wel dat ik elke dag de noten, de klanken, beter weet te halen.” En waarom? “Ze moeten mijn stem horen. Iedereen moet mij zien en mijn kreten horen.”

Bekijk hier de aflevering