Stel je voor, je smaak is totaal veranderd, of nog erger: weg. Sommige behandelingen, zoals chemo, kunnen dit teweegbrengen. De vijfentwintigjarige Ryan wilde daar na de dood van zijn moeder iets aan veranderen. En dat doet hij met speciale kooklessen. De BBC volgde de jonge kok.
De missie van de jonge kok begon toen zijn moeder ziek werd. Ze kreeg de diagnose longkanker. In de laatste maanden van haar leven verloor ze haar smaak én haar liefde voor eten, allemaal door de heftige chemokuren. “We zagen dat ze niet meer genoot van eten en op een gegeven moment zelfs bijna niks meer at”, vertelt Ryan. “Alleen van ijslollies kon ze de smaak nog proeven.”
Het inspireerde Ryan later om het leven van kankerpatiënten iets dragelijker te maken door speciale kookworkshops te geven. Zijn doel? Smaken creëren die misschien wél geproefd kunnen worden.
De smaak van water
En dat bleek een succes. Sinds de start van de kooklessen hebben al vijfhonderd mensen de cursus gevolgd. Een van de deelnemers verloor zijn smaak na het begin van de behandelingen. Vaak gaat voedsel namelijk naar ijzer smaken. Colin: “Het werd op een gegeven moment zo erg dat ik zelfs de smaak van water niet meer aankon.” Naast dat Ryan de deelnemers praktische tips wil meegeven wil hij ook zorgen voor een veilige en open omgeving. De cursisten kunnen ongedwongen met elkaar praten. “De meeste mensen zien lotgenoten alleen maar in het ziekenhuis. Dit is een compleet andere omgeving waar ze ervaringen kunnen uitwisselen. Of niet. Wat ze maar willen,” vertelt Ryan.
Meet Ryan, the 25-year-old chef who's helping cancer patients enjoy food again. pic.twitter.com/hwcJMSRLpq
— BBC Three (@bbcthree) 6 april 2019
De jonge kok heeft iets negatiefs om kunnen zetten in iets positiefs, vinden de deelnemers. “Het is geweldig om te zien dat een jongen die al zoveel heeft meegemaakt met deze ziekte, toch de kracht heeft om dit te doen”, zegt deelnemer Maggie. Maar het blijft ook moeilijk voor Ryan. “Het lastige is dat je met mensen kookt, lacht en praat die er een paar weken later soms niet meer zijn”, vertelt Ryan.
Toch houdt niets de chefkok tegen om deze missie voort te zetten. “Ik hou van het werk en ik hou van de mensen”, zegt Ryan. “Ik vind het een uitdaging om te ontdekken of ik iets kan betekenen voor deze mensen en om te zorgen dat ze uiteindelijk weer kunnen genieten van eten.”