De processie is een belangrijk element in iedere editie van The Passion. Maar wat is de processie eigenlijk en waarom komt dit ieder jaar terug? In dit artikel gaan we dieper in op wat de processie zo bijzonder en een essentieel onderdeel van de The Passion maakt. 

Wat is de processie eigenlijk?

De processie in The Passion is een symbolische reis die de laatste momenten van het leven van Jezus Christus weergeeft. In de tweede statie van de Kruisweg van Jezus, neemt Jezus het zware kruis op zijn schouders naar de plek waar hij gekruisigd zal worden. Maar hij hoeft het kruis niet alleen te dragen. Een omstander, ene Simon van Cyrene, helpt hem de last van het kruis te dragen. 

Voor de lopers van The Passion is de processie een moment van bezinning. Het vraagt tegelijkertijd óók de kijker om na te denken over de moeilijkheden en de uitdagingen in het leven. Hoe gaan wij daarmee om? En kijken we genoeg om naar anderen die lijden? Hoe kunnen wij hen helpen het lijden te verlichten? En geloven wij nog wel in elkaar? 

Online wordt de processie jaarlijks door duizenden mensen gesteund. Het is een baken van hoop voor iedereen, of je nu kijkt of meeloopt. Dat laat zien dat we zelfs, zolang we in elkaar geloven, in een zware tijd volhardend kunnen zijn. Zo is ook te zien bij de kruisdragers, dat als je samen het kruis draagt, je eigen lijden, het lijden in de wereld, klein of groot, dragelijk wordt.

kruis wordt gedragen door Doetinchem

Meelopen met de processie in Zeist

Tijdens de liveshow van The Passion lopen er honderden mensen mee achter het grote verlichte kruis. Iedereen met een eigen reden. Voor de één vanuit het geloof in een God, voor de ander gaat het over geloof in elkaar. En juist op dat laatste ligt dit jaar de focus in de processie. Door mee te lopen laten we samen zien dat we achter de boodschap van The Passion staan en zijn we verbonden met elkaar. Want alleen als we in elkaar blijven geloven, komen we verder, ook in moeilijke tijden. 

Een bijzondere en persoonlijke ervaring

Dat de processie van The Passion een bijzondere en blijvende indruk maakt, blijkt wel uit de verhalen van onze eerdere processielopers en kruisdragers. Tijdens de dertiende editie van The Passion namen Raymond en zijn dochter Petri deel als kruisdragers, dit deden ze voor hun zieke vrouw en moeder. Hij vertelde toen: ‘Het dragen van het kruis gaf me een heel klein inkijkje in de lijdensweg die mijn vrouw heeft moeten doorstaan.’

Het verhaal van Raymond en Petri laat zien dat de processie van The Passion mensen helpt om te begrijpen hoe moeilijk het leven soms kan zijn voor anderen. En het zorgt ervoor dat mensen zich beter kunnen inleven in de moeilijkheden die een ander moet doorstaan. 

Ik geloof in jou

Ik geloof in jou is het thema van The Passion 2024. Deze woorden gaan voor de één over het geloof in God, en voor de ander over het geloof in elkaar. In een wereld vol uitdagingen en moeilijkheden, is dit thema een krachtige boodschap van hoop en solidariteit. Wil jij samen met ons deze belangrijke boodschap uitdragen tijdens de processie? Geef je dan vandaag nog op als processieloper en/of kruisdrager. 

Geef je op voor de processie of als kruisdrager: